Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Ligan slår till när du är på fest

Publicerad 2012-12-13

Inbrottstjuvarna utnyttjar vintermörkret

Snö, kyla och korta dagar orsakar inte bara trafik­kaos – även kringresande stöldligor utnyttjar vintermörkret.

I flera län har bostads­inbrotten ökat dramatiskt.

– Vi har haft tre gånger fler inbrott än normalt, ­säger Mats Nylén vid ­polisen i Örebro län.

När snön och halkan kommer och vintermörkret lägger sig så skapas tillfällen för tjuvar. Många hus står tomma under högtiderna i december. Ett resultat blir att antalet bostads­inbrott kraftigt stiger under årets sista veckor.

Reser omkring

Bakom de många stölderna ligger ligor från Östeuropa, specialiserade på ­bostadsinbrott.

– De är främst ute efter kontanter och guld, saker som snabbt är lätta att ­omsätta i värden, säger Mats Nylén, kommunikationschef vid polisen i Örebro.

Den senaste tiden har Örebropolisen gripit sju personer, hemmahörande i Litauen, Georgien och Albanien, misstänkta för inbrott.

Mats Nylén berättar att polismyndigheterna hjälper varandra. I många fall misstänks det vara samma ligor som ­ligger bakom brotten.

– Det rör sig om kringresande kriminella, alltså utländska medborgare som har kommit hit endast för att göra ­inbrott, säger Johanna von Wowern vid polisen i grannlänet Västmanland.

10–15 procents ökning

– Vi har satsat hårt för att bekämpa bostadsinbrotten och fått in jättemycket ­information. Bland annat samarbetar vi med länets brevbärare som dagligen rör sig i bostadsområdena, berättar hon.

Polisen arbetar också aktivt med Grannsamverkan, flera kontaktombud får ­kontinuerligt sms med ­information. Och satsningen har lönat sig – sex misstänkta inbrottstjuvar har gripits. Precis som i Örebro rör det sig om medborgare från forna Öststater.

Men stöldtrenden är inte unik för Mälardalen. På flera andra håll har inbrotten ökat.

– Vi har sett en ökning med 10–15 procent under hösten. I höstas lyckades vi gripa en hel liga från Georgien, säger Ulf Karlsson vid polisen i Kalmar.

Utländska stöldligor är ingen nyhet för Kalmarpolisen. ­Länet har tidigare varit utsatt för inbrottsturnéer.

– Det har då anmälts stölder i Västervik, sedan Oskarshamn och Kalmar. Efter det har samma modus rapporterats från våra kollegor i Blekinge och Skåne, berättar Ulf Karlsson.

252 tjuvar greps

Även Stockholms län har varit hårt drabbat. Men ­sedan den 1 mars har ­polisen satsat hårt för att bekämpa inbrotten, något som nu gett resultat.

– Vi har sedan dess lyckats gripa 252 tjuvar, säger Lars Byström, informatör vid Länskriminalpolisen.

Kriminalunderrättelsetjänsten vid Länskrim i Stockholm arbetar just nu med att kartlägga ett nytt tillvägagångssätt i samband med villainbrott. Polisen kallar det för ”dataleken” –ett modus som kom fram i ett förhör med en gripen person.

”Bra att känna till”

– Det går ut på att tjuvarna på helgkvällar, när folk är på bröllop och fester, åker runt till olika festlokaler och kyrkor och tar r­egistreringsnummer på ­bilarna utanför, säger Lars Byström.

Med hjälp av en telefon eller en dator så får tjuven fram vem som äger bilen, var personen bor och vad de har för telefonnummer. Om ingen svarar i telefon åker man dit och gör ­inbrott.

– Det kan vara bra för allmänheten att känna till så att man blir ­lite mer medveten och försiktig i samband med att man åker i väg.

Tipsen: Så skyddar du dig

1 Se till att det ser ut som om din bostad ser bebodd ut när du inte är hemma.

2 Var uppmärksam på okända personer eller fordon som rör sig i området.

3 Ser du en okänd person i ditt bostadsområde så ta kontakt med personen. Märker inbrottstjuvarna att någon uppmärksammat att de rör sig i området blir det mindre attraktivt.

4 Förvara inte värdesaker som smycken, mobiltelefoner och kontanter synliga från fönstren.

5 Meddela dina närmsta grannar om du ska resa bort och be om hjälp med att få huset att se bebott ut. Det kan till exempel handla om att tömma brevlådan, skotta snö, parkera bilen på din garageuppfart eller slänga sopor i din soptunna.

6 Tala inte in ett meddelande på din telefonsvarare att du ska resa bort. Skriv inte heller på Facebook eller andra sociala medier att du är bortrest.

7 Lås alltid dörren, även om du är hemma.

Källa: Polisen