Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Fantasifullt uppåt väggarna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-16

Ny trend: Gör ditt hem personligt – med självhäftande konst

Stockholmskillen Nikko, 17, vaknar med tropisk utsikt.

Vill du ha en flock fåglar ovanför skrivbordet? Vajande vass utmed väggarna? Möjligheterna är oändliga med självhäftande dekaler. Nu blir de allt större och mer fantasifulla, och är ett populärt alternativ till tavlor.

Vill du ha en flock fåglar ovanför skrivbordet? Vajande vass utmed väggarna? Möjligheterna är oändliga med självhäftande dekaler. Nu blir de allt större och mer fantasifulla, och är ett populärt alternativ till tavlor.

Trenden handlar om att ge hemmet en personlig prägel, enligt Magnus Lindkvist, trendspanare på Pattern Recognition.

– Ju mer inredning vi köper från kedjor som Ikea, desto viktigare blir det med unika saker i hemmet. Du kan inreda med gamla släktklenoder, göra något själv eller anlita en konstnär som gör en personlig väggmålning. Stora dekaler är light-versionen av väggmålningar, så att säga.

rjade som hotelltrend

Magnus Lindkvist spårar trenden till hotellbranschen i New York mot slutet av 1990-talet.

– Det kom en anti-reaktion mot kedjehotell, man var trött på den enhetliga stilen. Skulpturer och installationer blev vanligt i lobbyer, för att ge hotellen en unik prägel. Det blev också populärt att låta en konstnär måla direkt på väggen, ett konstverk som blev en del av byggnaden. Sedan plockades trenden upp av restauranger. Och ungefär där började vi konsumenter upptäcka väggmålningar, och senare väggdekaler.

Personliga väggar kommer att bli allt vanligare, enligt Magnus Lindkvist.

– Utsmyckningen av hemmet är ju på många sätt ett sökade efter identitet.

Nikkos rum blev en thailändsk hydda

Pappa Frank.

Det fanns ett problem med rummet som tonårssonen Nikko skulle flytta in i: Det var litet, mörkt och vänt mot en innergård. Lösningen, berättar pappa Frank Knösch, blev ett tropiskt tema, som tillförde värme och ljus.

– Vi var nog lite inspirerade av Koh Phangan (thailändsk restaurang i Stockholm).

I en färgaffär hittade de en fin ljus tapet med palmer och bård till. Där fanns även den perfekta väggdekalen som gav illusion av att vara i en hydda med hav och strand utanför.

– Den öppnade upp rummet. Sedan följde vi temat hela vägen. Sängen är byggd som en hydda, med bambupelare och halmtak. Extra ljusslingor i tak och säng ger maximal belysning.

Frank medger att det fanns vissa brister i deras inredningsiver.

– Med facit i hand borde vi kanske ha inrett vårt eget rum i den här stilen och gett Nikko vanliga vita väggar, så att han kan sätta upp alla sina affischer, dekaler och skivfodral som han vill?…

Charlotta klistrade upp ett mysigt sagoträd i sonens rum

– Vi ville göra Edvins rum riktigt mysigt. Trädet var perfekt, det ser nästan ditmålat ut, säger mamma Charlotta Johansson, som hittade träd-dekalen i en webbshop på nätet.

Själva appliceringen krävde flinka fingrar. Klistret på baksidan aktiverades med vatten, och trädet borstades på plats med hjälp av tvättsvampar.

– Min sambo säger att det var jättelätt, men nja, lite pillrigt var det allt. Nu är trädet jättefint, skulle vi flytta så får det följa med – om jag får loss det.

Vilken väggdekal är din favorit?

Köpställen:

Designonline.se: 0480–44?99?20,

Ikea: 020–43?90?50,

Inreda.com: 08–446?05?45,

Urbanfamily.se: 08–514 811?58,

Zyboo.com: 0480–44?00?28.

Ge sängen en dekorativ gavel med dekalen Good night small gold, 1 340 kronor, Urbanfamily.se
En förpackning innehåller 6 älvor, 20 stora träddekaler, 10 naturmotiv samt guldstoft. Disney Fairies Room Make-Over kit kostar 649 kronor på Zyboo.com.
Pryd hela vardagsrumsväggen med el-ledningen Power pole black, 1 160 kronor, Inreda.com.
Dekorera väggen med mängder av små ramar med Ikeas 51 centimeter höga dekal Slätthult, 149 kronor.
70-talskänsla på väggen med två coola brudar, 1,6 meter höga 70's Style, 1 479 kronor, Designonline.se.

Följ ämnen i artikeln