Chocksiffror fick Wall Street på knä

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-02

Fler arbetslösa än på sju år. Näst intill tomma orderböcker hos företagen. Samt en i stort sett lamslagen ut- och inlåningsverksamhet.

Inte undra på att Wall Street sjönk – igen.

Deprimerande ekonomisk statistik och växande tvivel kring räddningspaketet för finanssektorn bidrog till att sänka Wall Street rejält på torsdagen.

Oron tycks ha ökat för USA:s ekonomi och företagens vinster.

Dow Jones industriindex hade vid stängning gått ner med 3,2 procent till 10 482,9. Nasdaqs kompositindex sjönk med 4,5 procent till 1 976,7.

Oroliga besked

Nya chocksiffror avslöjade att antalet amerikaner som söker arbetslöshetsunderstöd är det högsta på sju år. Samtidigt kom statistik som visar att företagens order störtdök i augusti. Ytterligare humörsänkare var rapporter om i stort sett lamslagen ut- och inlåningsverksamhet till företagen.

Nervös väntan

Senatens ja till räddningspaketet för att bromsa den globala finansoron lugnade inte investerare. Nervositeten var påtaglig inför representanthusets kommande omröstning om räddningsplanen som plussats på med ytterligare drygt 100 miljarder dollar.

Ledamöterna där förkastade i måndags det ursprungliga krispaketet på 700 miljarder dollar – ett nej som bidrog till ett av de största rasen New York-börsens historia.

Game over?

– Om representanthuset säger nej igen är spelet över, sammanfattades oron av chefsinvesteringstrategen Paul Medelsohn på Windham Financial i Charlotte.