Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

”Arbetslösheten oroar mest”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-30

Privatekonom Annika Creutzer svarade på läsarnas frågor om finanskrisen

Den största faran med finanskrisen är att fler riskerar att förlora jobbet.

Det sa Annika Creutzer, privatekonom och chefredaktör för Privata Affärer när hon chattade med aftonbladet.se:s läsare.

På kortare sikt är det främst våra låneräntor som berörs.

Världens börser dyker, räddningspaketet i USA dröjer och här hemma sitter vi med stigande låneräntor och rykten om svenska banker som krisar. En majoritet, över 55 procent, av aftonbladet.se:s läsare säger sig vara oroliga över börsrasen. Frågorna är många och i dag gav privatekonom Annika Creutzer sina svar på några av alla funderingar.

Vågar jag ha kvar mina pengar hos Swedbank? Tänk om banken går i konkurs?

– Du behöver inte vara rädd för att förlora dina pengar. Banken är stor, solid och har haft enorma vinster, svarade Creutzer.

Jag har just köpt hus - ska jag välja bunden eller rörlig ränta?

– Mitt ekonomiska råd är rörlig ränta. Vi kan vänta att Riksbanken snart börjar sänka sin ränta. Men är du orolig kan du välja att ha en del med bunden ränta, svarade Creutzer.

Och vad är det värsta som kan hända i Sverige, om krisen kommer hit på allvar?

– Arbetslösheten, svarade Creutzer.

För om ingen vågar låna pengar och om ingen vågar låna ut pengar så vågar vi heller inte köpa varor, starta företag eller på annat sätt konsumera och investera. Då försvinner jobben.

Här kan du läsa alla frågorna och Annika Creutzers svar till läsarna.

signe säger: Hej! Jag har funderat på att flytta pengar från en bank till en annan p.g.a. insättningsgarantin upp till 250.000 kr. Vill ju ej förlora mina besparingar. En del har jag på en penningmarknadsfond som inte omfattas av garantin och har sedan en tid tillbaka funderat på att flytta dessa - tycker du att det vore en bra idé? Vänligen Signe
Annika Creutzer säger: En penningmarknadsfond i en stor bank är en säker placering som givetvis kan öka och minska i värde som alla räntefonder. Dina fondandelar förvaras i ett annat förvaringsinstitut. Om en bank, mot all förmodan, ställer in betalningarna ingår inte dina fondandelar i bankens tillgångar. Förvaltningen flyttar bara över till någon annan. Jag tycker inte att det finns någon anledning för dig att flytta.
Johan säger: Hej Annika, Jag har mina bolån hos Swedbank. Bör jag vara orolig? Vad händer om Swedbank skulle gå i konkurs? Till vem betalar jag lånen, då?
Annika Creutzer säger: Du behöver inte vara orolig. Om en bank går i konkurs - vilket inte är troligt i detta fall - så säljs lånen vidare till någon annan. Då får du alltså betala ränta och amotera till den nya ägaren av lånet.
Therese säger: Hej, har ca 450.000:- hos Seb men funderar på att flytta hälften till Riksgälden i och med att insättningsgarantin endast skyddar 250.000:-. Vad anser du om att flytta pengar eller kan man lugnt ha kvar alla konton och pengar i samma bank?
Annika Creutzer säger: När det gäller en så stor bank som SEB är det ingen fara. Om en så stor bank får allvarliga problem kan staten gå in och ta över. Och den svenska staten är mycket stark. Men det är en bra sparränta hos Riksgälden. Får du sämre hos SEB tycker jag att du ska flytta. Det är ingen nackdel att ha pengar hos olika banker. Ett hot om att flytta kan också göra att du förhandlar till dig en bättre ränta.
Sanna säger: Hej! Jag är inte så insatt i finanskrisen, men undrar om det är BRA eller DÅLIGT att köpa bostadsrätt nu? Är det svårare att få lån eller tvärtom?
Annika Creutzer säger: Har du pengar sparade och inte behöver låna så mycket är det ett bra tillfälle. Priserna är på väg ner (utom på mycket attraktiva objekt) men de kan också falla ytterligare. Se till att du har goda marginaler när du lånar. Det bör inte vara svårare att få lån nu. Bankerna vill trots allt tjäna pengar på utlåning även i tider av finanskris.
magdalena säger: Hej Annika! Jag och min man håller på att titta på hus och är på väg att lägga bud på ett hus. Är det rätt läge att köpa hus just nu? Vi bor i en mindre stad och huspriserna är inte så höga. Vi kommer antagligen att hamna på 1,5 miljoner kr. ska vi avvakta husköp eller slå till?
Annika Creutzer säger: Troligen är det ett bra tillfälle. Men hur ser det ut med jobben i er stad? Är risken stor för att ortens större arbetsgivare får problem så bör ni avvakta. Försvinner jobben kan priserna rasa.
madeleine säger: Hej, jag har 3 barn som vi sparar till vaje månad i fonder. Behöver jag vara orolig att det händer något med barnens pengar?
Annika Creutzer säger: Nej. Fonderandelarna ligger hos ett annat förvaringsinstitut än din bank. De ingår inte i bankens balansräkning, de räknas alltså inte in i tillgångarna. Det enda som kan hända är att fonderna faller i värde. Men sparande till barn är ofta på så lång sikt att du kan räkna med att de kommer att stiga. Välj inte alltför riskfyllda fonder.
Gunw säger: Hej! Jag är en flitig sparade med konton i Swedbank. Ska jag låta mina besparingar vara kvar i denna banken, eller ska jag flytta över till annan bank? Är rädd att jag kan förlora alla mina pengar!
Annika Creutzer säger: Du behöver inte vara rädd för att förlora dina pengar. Banken är stor, solid och har haft enorma vinster. Om det värsta händer - vilket jag inte tror - så går staten in och tar över på samma sätt som skedde vid bankkrisen i början av 90-talet.
Maja säger: Hej! Vad menas med rörlig ränta gällande insättningsgarantin? Om jag t ex har räntan bunden i ett halvt år på vanligt banksparande (250.000kr).
Annika Creutzer säger: Insättningsgarantin gäller tillgängliga pengar och därför brukar konton med en fast ränta under en viss tidsperiod inte omfattas av garantin. Är du osäker på vad som gäller i ditt fall kan du kontakta din bank eller läsa mer om garantin på www.insattningsgarantin.se
Umair säger: Är det bra eller dålig att köpa fonder just nu?
Annika Creutzer säger: Jag tycker att det kan vara bra förutsatt att det är pengar som du har råd att ta vissa risker med. Vi kan vänta mycket berg-och-dalbana i kurserna framöver. Därför ska du inte heller sätta in stora belopp på en gång. Ett försiktigt månadssparande är min rekommendation. Men spara inte i aktiefonder om du behöver dina pengar under det närmaste året.
Kristina säger: Hej, jag undrar vad finanskrisen egentligen innebär för oss och vad är det värsta som kan hända? Är det någt att vara orolig över?
Annika Creutzer säger: Finanskrisen påverkar i dag dina låneräntor. Oron gör att det är dyrare för bankerna att låna pengar och dessa ökade kostnader vältrar de över på oss låntagare. Men det är inte det allvarligaste. Vågar ingen låna eller låna ut så vågar vi inte köpa varor, starta företag, bygga ut eller på andra sätt investera och konsumera. Då försvinner jobb. Så den arbetslöshet som följer på en finanskris är det som oroar mest.
Therese säger: Du skriver att staten kommer gå in och rädda banken som drabbas, hur säkert är detta? Vet nån egentligen vidden av krisen och kan man lova att folks besparingar kommer räddas? Varför finns då en gräns på insättningsgaranti om ändå staten återbetalar ALLT?
Annika Creutzer säger: Jag skriver att staten går in och räddar stora banker. Men insättningsgarantin är viktig när du placerar hos någon ny, mer okänd aktör. Ta som exempel Custodia som gick i konkurs för ett par år sedan. Där finns de som hade pengar på konto med rörliga ränta ut sina besparingar tack vare garantin.
Per Henriksson säger: Varför skall vi lita på er ekonomer och politiker då det är erat system och era råd världen har följt in i denna kris?
Annika Creutzer säger: Vi på Privata Affärer har länge varnat för det amerikanska budgetunderskottet och bytesbalansunderskottet. De amerikanska folket har lockats att konsumera och köpa hus som det enliga landets ekonomi egentligen inte borde varit möjligt. Dessutom arbetar vi ständigt med att ganska nya sparprodukter. Vårt råd är att du ska aldrig placera pengar i en produkt du inte förstår. Det rådet borde fler banker också följt när de köpte de ompacketerade subprimelånen (bolånen som var konstruerade så att du fick dem billigt och sedan ökade räntan kraftigt).
Annika Creutzer säger: Men det ligger något i vad Per säger. Det är en stor skandal när amerikanska politiker tänker mer på att bli omvalda än att de vågar ta ansvar för tuffa åtgärder nu som ska minska skadorna på sikt.
Patrik säger: Hej! Hur är det med mindre banker såsom Svea Direkt och Kaupthing? Jag har sammanlagt 400.000 sparat i dessa banker. Är det större fara för dem än för stora banker såsom SEB?
Annika Creutzer säger: Jag tror inte att det är någon fara med Svea. Men håll dig under taket 250 000 kr för säkerhets skull. Beträffande Kaupthing har du först den isländska garantin på upp till ca 200 000 kr och därefter den svenska garantin på resterande upp till 250 000 kr. Skulle det värsta inträffa - att den isländska staten inte mäktar med att stötta Kaupthing om banken inte klarar sig - då får du inte den isländska garantin men du får den svenska på det du har mellan 200 000 och 250 000 kr.
Martin säger: Jag har precis byggt ett hus och skall placera mina lån. Vilka råd kan du ge gällande rölig eller bunden ränta
Annika Creutzer säger: Mitt ekonomiska råd är rörlig ränta. Vi kan vänta att Riksbanken snart börjar sänka sin ränta. Men är du orolig kan du välja att ha en del med bunden ränta. Jag brukar uttrycka det som om du köper en försäkring. Du betalar lite mer men du vet vilka utgifter du har under en viss tid.
Robbelibobban säger: Hej. Är det en bra sparform att amortera just nu, eller ska jag försöka hitta ett bankkonto med bra ränta?
Annika Creutzer säger: Det är ett utmärkt tillfälle att amortera just nu. Framför allt minskar du din sårbarhet. Det är svårt att hitta sparkonton, som efter skatter, ger bättre än vad låneräntan kostar dig (efter skatteavdrag).
Hans Levander säger: Hejsan! Hur länge tror du att finanskrisen håller i sig?
Annika Creutzer säger: En finanskris brukar vara i genomsnitt i tre år. Vi har kommit lite drygt halvvägs. Men det är det finansiella. När det kommer till efterverkningar som arbetslöshet och sämre tillväxt kan det ta längre tid.