Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Löfven: Vi måste bekämpa hatet

Uppdaterad 2015-03-07 | Publicerad 2015-01-27

Hundratals samlades för att hedra Förintelsens offer på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.

Stefan Löfven (S) höll tal – och presenterade en miljonsatsning mot rasism.

– Hotet och hatet är en skam för Sverige, sa statsministern.

Hundratals människor placerade ut färgglada lyktor som lyste upp Raoul Wallenbergs torg vid Nybroplan i Stockholm på tisdagen.

En av alla dem som hedrade minnet av Förintelsens offer var Lena Moegelin, 52, från Stockholm, som var på plats tillsammans med sina döttrar:

– Min pappa var från Tyskland med judiskt ursprung. Alla på farmors sida i Polen försvann. Alla. Jag är här för att tänka på alla de släktingarna. Vi får aldrig glömma det som har hänt, säger Lena Moegelin.

Från scenen talade statsminister Stefan Löfven.

– Vi får aldrig förringa detta sår i mänsklighetens historia. Vi måste bekämpa hatet.

Löfven nämnde att 5 500 hatbrott anmäls årligen i Sverige.

– Sverige är inte fredat från allt detta fruktansvärda. Det är tid att prata klarspråk om det som sker.

”Vi har verktygen”

Statsministern presenterade en miljonsatsning mot rasism, mot ökad antisemitism och islamofobi, som ska gå under parollen "Detta måste vi förstå".

– Redan under krigets slut revs många koncentrationsläger. Därför är det vi levande som måste berätta vad som hänt, sa Löfven.

Nu ska arbetet med att nå ut till unga intensifieras, berättade statsministern.

– Hat, förakt och fördomar är inte givna i ett samhälle. Bara för att det har präglat vår historia ska det inte kunna förgöra vår framtid. Så låt oss nu tillsammans på den här minnesdagen lova varann att samarbeta för ett öppnare Sverige. För vi vet, i varje hjärta finns ett brohuvud av godhet. I varje mörker finns ett ljus. Och i våra händer finns de verktyg som vi behöver för att bygga ett ännu öppnare och friare samhälle, avslutade Löven.

Tar beslut på torsdag

Uppdraget att genomföra utbildningsinsatsen får Forum för levande historia, som också arrangerade minnesceremonin på Raoul Wallenbergs torg på minnesdagen av befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau för 70 år sedan. Beslutet att Forum för levande historia, som sorterar under kulturdepartementet, får fem miljoner kronor extra under 2015 och ytterligare tio miljoner kronor under 2016 och 2017 tas av regeringen på torsdag.

Efter att Löfven hållit tal begav han sig till Stockholms synagoga en bit därifrån. Där deltog han i en minnesceremoni för Förintelsens offer. Där deltog också kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia samt flera ambassadörer och toppolitiker från olika partier.

"Det är vårt gemensamma ansvar"

Efter ceremonin gav Löfven, som var en av talarna i synagogan, en kort intervju till Aftonbladet.

– I mitt tal här inne ville jag föra fram vi ska alltid ska komma ihåg det som hände. Det får aldrig hända igen. Vi ska vara vaksamma på vad som kan rotas i ett samhälle.

Många judar i Sverige känner sig i dag inte trygga på gator och torg. Vad är ditt budskap till dem?

– Det är vårt gemensamma ansvar att se till att judar kan känna sig trygga. Man ska kunna utöva sin tro och bära sin identitet med stolthet och glädje. Det ska vi tillsammans se till. Det är därför jag gett polisen i uppdrag att prioritera hatbrott så att man ska kunna leva i trygghet. Sedan måste vi som medmänniskor säga ifrån när brotten sker.

Även Erik Ullenhag (FP) deltog i ceremonin:

– Det är gräsligt att rätt många i synagogan i kväll känner en rädsla för att bära religiösa symboler. Det behövs mer insatser från polisen, säkerhet kring judiska institutioner men framför allt att vi alla gemensamt står upp mot hatet.