Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

”Sjukvården i Gaza nära kollaps”

Publicerad 2014-07-11

Minst sex människor har dödats av israeliska flygbomber på Gazaremsan under natten, uppger palestinska källor.

En av dem var en läkare, ett annat offer var ett barn.

Världshälsoorganisationen WHO varnar nu för att sjukvården i Gaza är på väg att kollapsa.

Fem personer, bland dem ett barn, dödades när ett hus i den sydliga staden Rafah träffades av en bomb, uppger nyhetsbyrån AFP. Målet för bombningen ska ha varit en ledare för den militanta gruppen Islamiska jihad, som inte var hemma vid tillfället. Det sjätte offret, en läkare, ska ha dött när ett hus i Gaza city träffades.

Brist på mediciner

Nu varnar Världshälsoorganisationen WHO för att sjukvården i Gaza är nära att kollapsa på grund av den eskalerande konflikten mellan Hamas och Israel.

Det råder brist på mediciner och bränsle till sjukhusens generatorer.

WHO vädjar till biståndsgivare om 272 miljoner kronor till nödvändig sjukvårdsutrustning året ut.

”Ett sjukhus, tre kliniker och ett center för vattenreningscenter i ett flyktingläger har också förstörts. Det är troligt att det blir fler flygbombningar och missilattacker”, kommenterade WHO Israels luftoffensiv, enligt Reuters.

Operationer har stoppats

Hälsoministeriet på Gaza uppger också att flera sjukhusmedarbetare inte fått lön de senaste månaderna.

Operationer och ingrepp som inte är livsnödvändiga har stoppats för tillfället.

– Vi arbetar i en fruktansvärd situation. Jag hade inte ens allt nödvändigt material för att sy traumapatienter idag och blev tvungen att improvisera, säger en läkare vid Shifasjukhuset som arbetat 24 timmar i sträck, enligt Reuters.

Enligt WHO:s regionala chef Ala Alwan liknar situationen i Gaza nu krigssituationen 2012: det råder akut brist på mediciner, något som även påverkar Västbanken.

– Beredskapen i hälsosektorn är väldigt dåligt låg och vi är oroade för att sjukvården kommer att kollapsa, säger han.

Flygattackerna från Israel inleddes i tisdags, och har nu dödat närmare 100 personer och skadat 675 personer i Gaza, enligt BBC. Samtidigt rapporterar israelisk militär att 570 raketer från militanta palestinska grupper regnat över Israel när striderna går in på sin fjärde dag. Inga dödsfall har rapporterats från Israel, däremot har personer skadats. En raketattack mot en bensinstation i Ashdod imorse skadade tre personer, varav en man i 50-årsåldern allvarligt.