Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Statsvetare: Att handlar om hanteringen efteråt

Publicerad 2014-09-08

Stefan Löfven borde inte ha använt ordet ”zigenare” i ett radiouttalande, men å andra sidan är det mänskligt att göra misstag, konstaterar statsvetaren Jonas Hinnfors.

Stefan Löfven borde inte ha använt ordet ”zigenare” i ett radiouttalande, men å andra sidan är det mänskligt att göra misstag, konstaterar statsvetaren Jonas Hinnfors.

Frågan är om partiledaren kan tappa röster på klavertrampet.

– Allt handlar om hur frågan hanteras efteråt, säger Hinnfors.

S-ledaren använde ordet ”zigenare” när han skulle prata om romska tiggare i Sveriges Radio P4 Extra. Ett skällsord för minoritetsgruppen romer, som länge arbetat för att ordet ska sluta användas.

Stefan Löfven bad om ursäkt direkt.

– Jag är uppriktigt ledsen och beklagar djupt att jag använde det uttrycket. Det är ålderdomligt, förlegat och kränkande, sa han kort efter att programmet hade sänts.

Men bland annat Rosita Grönfors, ordförande i romska och resande kvinnors förbund, uppgav att hon är besviken på S-ledaren, och funderar på att ge någon annan sin röst i riksdagsvalet, fastän hon fram till nu tänkt rösta på Socialdemokraterna.

”Påverkar nog inte”

Men Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror inte att Löfven kommer att förlora något större antal väljare på klavertrampet, även om det var allvarligt.

– En sådan här enstaka sak påverkar nog inte jättemycket. För människor som i övrigt står i begrepp att tveka på sitt val kan det kanske lägga sten på bördan. Men det stora flertalet tolkar nog detta som ett misstag som han bett om ursäkt för, säger Hinnfors.

Däremot kan det bli jobbigt för Löfven om skandalen inte lägger sig.

– Blir det en fortsatt diskussion kan det ta bort fokus från det som S vill prata om, som jobbfrågan. Då måste man istället hantera detta, och det vill man inte de här sista dagarna före valet.

Misstag kan ske

Då kan den som är extra kritisk mot S få ny glöd. Men med samma resonemang kan också uttalandet dra till sig nya väljare.

– En del kanske lockas av att han uttalat sig klumpigt, andra kan känna sig bortstötta av ordvalet.

Men statsvetarprofessorn tror att väljarna har förståelse för att misstag kan ske under brinnande valrörelse.

– Sedan kan man förstås tycka att en partiledare skulle vara proffsigare än så, men alla är pressade nu och ett, tu, tre, så kan man göra ett misstag. Det är mänskligt. Nu är frågan hur det diskuteras vidare.