Ovanlig jakt för polisen - fångade 243 chinchillor

Publicerad 2014-10-22

Insatschefen: "Många ville nog ta med sig en hem"

Under fredagen fick polisen i Uppsala ett ovanligt uppdrag - de skulle omhänderta 243 chinchillor.

– Nu har alla fått nya hem, säger David Johansson som ledde insats "Silver".

Att vara polis kan innebära en mängd olika arbetsuppgifter. Förra veckan uppmärksammades hur två poliser hjälpte en liten kille med matteläxan, men det var inte det enda ovanliga uppdraget den veckan. På fredagen skulle Uppsalapolisen på uppdrag av länsstyrelsen omhänderta 243 chinchillor. 

– Det är inget standardärende direkt. Vi hade med oss veterinär och burar till gården. Ägaren visste att vi skulle komma, så det gick att ha en dialog med honom, berättar David Johansson som är chef på tillståndsenheten vid Uppsalapolisen för Brottscentralen.

Inte så samarbetsvilliga

Flera poliser var med i insatsen som tog en hel arbetsdag.

– De var lite svårhanterliga och är nog inte vana vid att man handskas med dem på det sättet. Man kan säga att vissa var mindre samarbetsvilliga än andra, säger David Johansson.

Farmen där chinchillorna hämtades var enligt uppgifter till Brottscentralen den sista farmen för pälsuppfödning av chinchillor i Sverige och de ska ha vanvårdadats på flera sätt. Bland annat hade de flesta hondjur kragar på sig för att de inte skulle kunna ta sig in eller ut ur burarna som hannarna kunde. Många kragar ska ha suttit så hårt att djuren blödde kraftigt.

Har fått nya hem

På tisdagen kom de goda nyheterna att alla djuren hade placerats i nya familjer. Enligt David Johansson blev ett par av poliserna själva sugna på ett nytt husdjur men det var djurrättsalliansen som skulle se till att de små liven fick nya hem. En av de som tagit hand om flera chinchillor från insatsen är Isabelle Jarl.

– Jag har tagit hand om åtta stycken. Det är en självklarhet för mig och jag är förvånad över hur fina och sociala de är. Jag hade väntat mig att de skulle vara mer misskötta, säger hon.