Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Så kan Putin knäckas

Världen har haft svårt att stoppa Vladimir Putins allt aggressivare Ryssland.

Men det finns något som kan knäcka den ryska björnen utan militära medel.

Oljepriset har de senaste månaderna sjunkit kraftigt.

Vissa tror att det är en pakt mellan Saudiarabien och USA som ligger bakom att oljepriset på några månader rasat från 110 dollar per fat till strax över 80 dollar.

Rysslands ekonomi är helt beroende av inkomsterna från gas och olja som står för över hälften av inkomsterna i Rysslands statsbudget. För varje dollar oljepriset går ner förlorar Kreml 14 miljarder kronor i intäkter.

Ett kraftigt stigande oljepris under början av 2000-talet är huvudförklaringen till att Vladimir Putin blivit så populär i Ryssland. Tack vare de ökade inkomsterna har många ryssar fått en kraftigt stigande levnadsstandard.

Denna standardhöjning har fått Putin återvald gång på gång trots att han samtidigt monterat ned mycket av den demokrati som började spira även i Ryssland efter Sovjetunionens kollaps 1991.

Betalat av

Putin verkar i viss mån ha förutsett att sanktionsvapnet skulle användas mot honom och kanske även att oljepriset skulle vika. Under de goda åren har Ryssland betalat av hela sin statsskuld. Financial Times bedömer att Ryssland klarar ett oljepris på 80 dollar per fat i ungefär två år innan det blir en allvarlig utmaning för Putin.

Just nu ligger Putins popularitetssiffror på höga nivåer. Omkring 80 procent av befolkningen gillar att han försöker återupprätta Ryssland som stormakt och ge tillbaka lite av stoltheten över nationen. Annekteringen av Krim väckte på allvar de nationalistiska känslorna.

Men frågan är hur länge ryssarna är beredda att stödja Putins projekt om det innebär en sänkning av levnadsstandarden.

Situationen i världsekonomin är en aning märklig. Normalt brukar oljepriset skjuta i höjden i tider av oro i världen. Just nu pågår för första gången på länge ett krig i Europa.

Ny teknik

Samtidigt står delar av Mellanöstern i brand. USA har fått med ett 60-tal länder i en internationell koalition för att krossa Islamiska staten som intagit stora delar av norra Irak.

Sammantaget borde detta räcka mer än väl för att få oljepriset att rusa.

Istället har vi sett en motsatt utveckling.

Ekonomiska experter hävdar att det beror på den ekonomiska nedgång som västvärlden och delar av övriga världen befinner sig i. Minskad ekonomisk tillväxt i Kina är en viktig faktor.

En annan förklaring är att USA de senaste fem åren kraftigt ökat sin egen oljeproduktion. Man har passerat Ryssland som oljeproducent. Det har skett tack vare ny teknik som gjort det möjligt att utvinna fyndigheter som tidigare inte var lönsamma.

Allt detta sker samtidigt som Saudiarabien och de övriga oljeproducerande länderna i Opec vägrat dra ner på sin oljeproduktion för att hålla uppe priset.

Knäckte Sovjet

Därav spekulationerna om att USA och Saudiarabien bakom kulisserna ingått en pakt för att medvetet knäcka Rysslands ekonomi. Det är dock en aning långsökt. Går oljepriset för lågt slår det även mot USA. Då blir det nämligen inte längre lönsamt att utvinna skifferoljan och då blir USA åter beroende av oljeimport från Mellanöstern.

Oavsett hur det hänger ihop är det låga oljepriset på sikt ett större hot mot Putins maktställning än de sanktioner som västvärlden infört som straff för Rysslands annektering av Krim och invasion av östra Ukraina.

Putin kan inte vara omedveten om att ett kraftigt sjunkande oljepris var en av faktorerna som knäckte Sovjetunionen.

Ska hans rike gå samma väg?