Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

De blir Kinberg Batras parhästar

Publicerad 2014-12-18

Nu står det klart vilka som blir Anna Kinberg Batras parhästar i Moderaternas partiledning.

Kommunalrådet Peter Danielsson, 40, och jobbtalespersonen Elisabeth Svantesson, 47, blir partiets vice ordförande.

Det var för en stund sedan som Moderaternas valberedning gick ut med uppgiften om vilka som föreslås få topposterna i partiet. Sedan tidigare har man presenterat Anna Kinberg Batra som Fredrik Reinfeldts efterträdare som partiordförande.

”Framtidsinriktade”

Och nu står det alltså klart att Peter Danielsson, kommunalråd i Helsingborg, och exministern Elisabeth Svantesson, nu partiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor, får rollerna som förste vice respektive andre vice ordförande.

Enligt Lars-Ingvar Ljungman, valberedningens ordförande, ser man dem som framtidsnamn.

– Det är två personer som är erfarna men ändå relativt unga och framtidsinriktade politiker, säger han.

Har förekommit i spekulationerna

Lars-Ingvar Ljungman framhåller att Peter Danielsson, som även suttit i riksdagen för Moderaterna, är särskilt erfaren.

– Han har erfarenhet från den lokala, kommunala sektorn som vi tycker är viktiga och värdefulla inför det fortsatta förändringsarbetet inom Moderaterna. Medan Elisabeth kanske inte har lika mycket erfarenhet, men vi tycker hon har visat att hon är en kraft att satsa på inför framtiden.

Båda personerna har tidigare förekommit i spekulationerna om personer som kan få tunga roller i Anna Kinberg Batras lag. Bland annat här.

Valen kommer att ske på partiets extrastämma den tionde januari. I dag är Gunilla Carlsson vice ordförande och Beatrice Ask andre vice ordförande i Moderaterna. Hon föreslås nu bli ledamot i partistyrelsen.

Fler byten väntas

Även rollen som partisekreterare ska tillsättas, eftersom Kent Persson har meddelat att han avgår. I spekulationerna nämns framförallt den tidigare utbildningspolitiske talespersonen Tomas Tobé. Partisekreteraren utses av Moderaternas partistyrelse och är därmed inget uppdrag för valberedningen.