”Miljonären utan ansikte” jagas över hela världen

Publicerad 2014-06-10

MW Sewol tog med sig över 300 personer i djupet.

Nu jagar polisen den ljusskygga utpekade ägaren – "miljonären utan ansikte".

En av teorierna är att affärsmannen håller sig gömd hos en religiös sekt.

Samtidigt har rättegången mot färjans besättning inletts i Gwangju.

MW Sewols förlisning den 16 april försatte Sydkorea i chock. Över 300 personer dog i katastrofen, många av dem ungdomar. Sedan dag ett har ägarskapet till rederiet varit oklart.

Har fem ansikten

Men nu uppger sydkoreanska åklagare att det inte råder någon tvekan om att Yoo Byung-eun, 73, med familj kontrollerar ägarföretaget.

– Om du går igenom aktieägarna kommer du inte att hitta honom. Men det är väldigt tydligt att han äger företaget genom sina söner och nära medarbetare. Han kallas för ordförande och får en ersättning på 15 000 dollar varje månad, säger Kim Jae-won, vice partiledare för regeringspartiet i Sydkorea, till CNN.

Tv-kanalen uppger att affärsmannen kallas för "miljonären utan ansikte".

Han är efterlyst över hela världen och på efterlysningsaffischer finns hela fem möjliga ansikten som ska föreställa affärsmannen.

Är på rymmen

Rederiet anklagas för att ha byggt om olycksfartyget för att kunna inrymma fler personer - på bekostnad av fartyget sjövärdighet.

Men Yoo Byung-euns företag dementerar att han skulle ha något att göra med katastrofen eller rederiet, uppger CNN.

På senare tid har en rad polistillslag genomförts i jakten på Yoo Byung-eun och hans familj. Förra veckan greps han dotter i Paris och nu väntar myndigheterna på att hon ska utlämnas till Sydkorea.

Samtidigt befinner sig tre av hans söner fortfarande på flykt.

Slog till mot sekt

I slutet av förra månaden gjorde polisen ett tillslag mot en byggnad som tillhör en sekt som Men Yoo Byung-eun är engagerad i. Under en hel dag försökte polisen ta sig förbi uppretade församlingsmedlemmar som hotade med att dö martyrdöden, uppger CBS News.

Enligt tv-kanalen har sekten kopplingar till ett massjälvmord som ägde rum 1987.

Men när polisen till slut tog sig in hade "miljonären utan ansikte" hunnit dra vidare.

Enligt CNN tros han nu gömma sig utomlands.

Sedan slutet av maj har Sydkorea utlyst en belöning på drygt 3,3 miljoner kronor åt den som kan komma med information om var Yoo Byung-eun befinner sig.

Första dagen i rätten

Under tisdagen hölls också de första rättegångsförhandlingarna mot 15 personer ur besättningen på MW Sewol. Enligt nyhetsbyrån AP var det en tumultartad tillställning när anhöriga till de studenter som drunknat försökte ta sig in i rättegångssalen. Kaptenen och ytterligare tre andra ut besättningen är åtalade för mord – ett brott som kan ge dödsstraff i Sydkorea.

Sedan MW Sewol sjönk för snart två månader sedan har 292 kroppar tagits upp ur vattnet.

Men tolv personer saknas fortfarande.