Storseger för Kremltroget parti i ryska lokalval

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-12

”Enade Ryssland” förlorade bara i en region

Det Kremltrogna partiet Enade Ryssland blev de stora segrarna i söndagens ryska lokalval.

Bara i en av 14 regioner fick Enade Ryssland se sig besegrade av ett annat parti som även de stöder president Putin.

Följ ämnen
Ryssland

På måndagseftermiddagen kunde den centrala valkommissionen utse lokalvalens stora vinnare: Partiet Enade Ryssland, som i dag dominerar det ryska parlamentet Duman, behöll sin starka ställning i de flesta av de 14 regioner som höll lokalval i går - från Dagestan i söder till Tomsk i öster och Murmansk i norr.

Enade Ryssland fick i genomsnitt 46 procent av rösterna medan kommunistpartiet knep andra platsen med 16 procent av rösterna i snitt, rapporterar radiokanalen Echo Moskvy.

Valets nykomling var partiet Rättvisa Ryssland med stora framgångar i Stavropolregionen där de tog hem majoriteten av rösterna. Liksom Enade Ryssland stöder Rättvisa Ryssland president Vladimir Putin och ses av kritiker som en ”symbolisk opposition” som ska ge sken av att det finns verkliga valmöjligheter i den ryska politiken.

Sämst för liberalerna

Även Liberaldemokraterna, lett av ultranationalisten Vladimir Zjirinovskij, kammade hem en del röster.

Sämst gick det för de liberala partierna SPS, Högerkraftsunionen, och Jabloko. Protesterna från deras håll har inte låtit vänta på sig.

SPS-ledaren Nikita Belych kallade lokalvalen i Moskva för ”allvarligt förfalskade”.

– Vi saknade 320 röster för att att komma in i den lokala duman men vi har redan hittat några tusen röster som försvunnit som ett resultat av fusket, och vi fortsätter sökandet, säger Belych till Echo Moskvy.

Redan före söndagen kritiserades lokalvalen hårt, bland annat för att partiet Jabloko stängts ute från att delta i flera regioner. Störst har protesterna varit i partiets starkaste fäste Sankt Petersburg. Där hindrades Jabloko från att delta efter påstått ogiltiga namnlistor.

Nya vallagar

– Det här handlar om att undanröja en politisk motståndare, har partiets ledare Grigorij Javlinskij tidigare sagt till tidningen Novaja Gazeta.

Söndagens val var också det första med flera nya, starkt kritiserade vallagar i bruk

Bland annat har gränsen för valdeltagande sänkts. Nu räcker det med att 20 procent av väljarna går och röstar för att valet ska godkännas.

En annan kritiserad lag är den som säger att man inte längre kan missnöjesrösta genom att kryssa för ”mot alla”.

Spärren för att ett parti ska komma in i ett regionalt parlament har också höjts till sju procent av rösterna.

Lokalvalen ses som ett viktigt genrep inför det ryska parlamentsvalet som hålls i december i år.

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln