Höjd ton i avtalsrörelsen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-15

GS-ordföranden Per-Olof Sjöö och Svenskt näringslivs vd Urban Bäckström. Foto: Bertil Ericson och Stefan Mattsson

Tonläget har höjts i avtalsförhandlingarna.

Svenskt näringslivs vd Urban Bäckström anser att att fackförbunden måste sansa sig.

– Det vore klädsamt om han höll tyst. Han är inte den som sitter i förhandlingar just nu, säger GS-ordföranden Per-Olof Sjöö till Aftonbladet.

I går avvisade industrifacken det senaste budet i avtalsförhandlingarna. Orsaken var bland annat att budet innehöll ett lägre förslag på lönehöjning än det tidigare budet. Dessutom ingick inte någon lösning på frågan om att företagen rundar Las (lagens om anställninsskydd) med hjälp av bemanningsföretag.

IF Metall meddelade efteråt att förbundet är redo för en möjlig konflikt.

– Vi har förberett vår organisation för konflikt. Vi försöker i första hand förhandla för att lösa detta. Men klockan går, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till Aftonbladet.

"Uppskruvat"

Det höjda tonläget får Urban Bäckström, vd för Svenskt näringsliv, att kasta sig in i debatten.

– Krisen är lika djup som i början på nittiotalet och då kan man inte hålla på, på det här viset, säger han till Ekot.

Ekots reporter ber honom att förklara närmare.

– För det första har man ett högt uppskruvat tonläge, nu börjar man på allvar hota med att kasta ut Sverige i en allvarlig konflikt.

Extrainkallat möte

Facken ansåg att helgens bud var provocerande. Men enligt Urban Bäckström befinner sig tillverkningsindustrin i en "besvärlig situation" på grund av minskad produktion.

– Arbetslösheten är nu på väg upp mot tio procent och jag frågar mig hur hög den ska behöva bli för att fackföreningsrörelsen ska sansa sig, säger han till Ekot.

Om facken tänker strejka måste ett varsel läggas senast 22 mars. Det nuvarande avtalet löper ut 31 mars.

– Det är ett allvarligt läge som fått oss att kalla till ett extrainsatt möte i dag. Vi hoppas att på att komma fram till en lösning. Det handlar om dagar innan avtalet går ut, säger Per-Olof Sjöö, ordförande för GS, facket för skogs-, trä- och grafisk form.

– När det gäller Bäckströms utspel kan jag säga att det vore klädsamt om han höll tyst. Han är inte den som sitter i förhandlingar just nu.

"Hör inte till god sed"

Sjöö får stöd av LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin.

– Att gå ut i media och kommentera hur motparten uppträder det tycker inte jag hör till god sed. Det är dessutom ingenting som kommer att underlätta förhandlingarna. Jag tror att det kan skapa en irritation när man går ut och angriper motparten på det sätt som han gör, säger Wanja Lundby-Wedin till Ekot.

– Även om arbetslösheten ökar, så finns det en god betalningsförmåga i företagen. Det finns ingen anledning att tro annat än att det går att komma överens om löneökningar på en nivå som både företagen klara av att bära och som vi fackligt tycker är rimliga. Då är det helt fel att gå ut på det här sättet, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Ett datum för ett nytt bud har inte offentliggjorts.

ANNONS