Stockholmare – vi är bäst

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-04

Vi lever längre, tjänar mer och får mer sol än andra storstadsbor

skönt parkhäng Enligt Svenska Dagbladets statistiska undersökning får stockholmare mer sol än göteborgare och malmöiter. I går njöt många för fullt av den varan i Rålambshovsparken på Kungsholmen.

Frisk, smal och rik?

Då är du troligtvis stockholmare.

– Äh, de moste va nott som en stockholmare har hittat po, säger malmöiten Percy Nilsson.

Så mycket bättre är Stockholm Klicka och se den fullstora grafiken.

Stockholmarna lever längre, tjänar mer och får mer sol än sina vänner i Göteborg och Malmö. Det visar Svenska Dagbladets statistiska undersökning där de kartlagt hur svenskarna i landets tre största städer mår.

Hälften så många stockholmare som malmöiter röker när de väntar barn, långt färre stockholmsmän drabbas av lungcancer jämfört med malmömännen och fler stockholmare än göteborgare startar företag.

”Väldigt måna om hälsan”

Men att stockholmare är friskare behöver inte betyda att de mår bättre, menar stockholmaren och kostrådgivaren Anna Skipper.

– Konkurrensen i Stockholm är väldigt stor, många stockholmare är väldigt måna om sin hälsa och sitt utseende. Det gäller att vara framgångsrik och vacker, säger hon.

Och både malmöiten Percy Nilsson och göteborgaren Lasse Brandeby är förvånade över siffrorna.

– Den äldsta svenskan bor i Trelleborg och är 111 år och den äldsta mannen bor också i Skåne. Malmö är bästa platsen att bo på, vi slipper Stockholmsstressen, säger Percy Nilsson.

”Göteborgare röker mer”

Helst hade Malmöprofilen sluppit Stockholm överhuvudtaget, men eftersom hans son bor där händer det att han besöker huvudstaden.

– När jag är i Stockholm försöker jag sticka därifrån så snabbt som möjligt, säger han.

Stockholmare må tjäna mer och må bättre, men de har inte lika roligt som oss. Så kommenterar Lasse Brandeby statistiken. Med roligare menar han att göteborgare dricker och röker mer.

– Haha, jag överdriver lite. Göteborg är en arbetarstad, Stockholm är fullt med akademiker. Tjänstemän brukar tjäna bättre så det kan vara en förklaring. Stockholm är en promenadstad, jag går alltid en massa när jag är där, det är kanske därför de är smalare och har färre hjärtinfarkter.

Stockholmare – därför är de
bäst