Claes Borgström: ”Han är okunnig”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-18

Tidigare JämO är besviken på filmaren Michael Moore

Michael Moore är okunnig och pratar nonsens.

Det säger Claes Borgström, före detta jämställdhetsombudsman och advokat, efter att den berömde dokumentärfilmaren kallat Sverige ett drömland för våldtäktsmän.

Claes Borgström.

Borgström suckar tungt när han får höra om Michael Moores brev.

– Han vet inte vad han talar om. Han är så okunnig.

I det öppna brevet till den svenska regeringen påstår Moore att Sverige är ett drömland för våldtäktsmän eftersom bara en bråkdel av alla anmälda sexualbrott leder till fällande domar.

Tappar respekten

– Min respekt för honom blir naggad i kanten när han pratar om sådant som han inte vet något om, säger Borgström.

Han säger att det stora antalet anmälningar beror på att vi i Sverige ”har bättre kunskap om vad som som är tillåtet och inte” än i många andra länder.

Borgström påpekar också att våldtäkter ofta är svåra att bevisa i domstol.

– Det ska vara bortom allt rimligt tvivel, beyond reasonable doubt på Michael Moores språk. Och i våldtäktsfall är det ofta ord mot ord.

Ingen särbehandling

Anledningen till Moores brev är den svenska våldtäktsutredningen mot Julian Assange. Enligt dokumentärfilmaren låter Sverige ”horder” av våldtäktsmän löpa, men lägger ner misstänkt mycket krut på att sätta dit Assange. Orsaken till det skulle vara påtryckningar från USA som vill tysta den kontroversiella Wikileaksgrundaren.

– Nonsens. Det är nonsens, säger Claes Borgström som är advokat för de båda kvinnor som anmält Assange.

– Michael Moore har en typisk manlig utgångspunkt. Assange är efterlyst för brott och då vill man förhöra den personen. Det här har behandlats på samma sätt som alla andra fall.