Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Elpriset på rekordnivå

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-03

Rörligt elpris högre än någonsin

Har du rörligt elpris?

Då kan det var läge att se över om du kan dra in på elkostnaderna.

Det rörliga elpriset steg till rekordnivåer i februari.

Släck lamporna, stäng av maskinerna och sänk värmen – om du har rörligt elpris kan det vara värt att tänka över din elkonsumtion.

I februari steg de rörliga elpriserna till högsta nivån någonsin, det skriver energimarknadsinspektionen i ett pressmeddelande.

Rör sig om tusenlappar

För en villaägare kan det röra sig om en stor kostnad.

Det kyliga vädret har gjort att förbrukningen ökar och tillsammans med det rekordhöga priset kan det röra sig om en elräkning på 3000 kronor mer än under februari förra året, det visar statistik från energimarknadsinspektionens prisjämförelsetjänst elpriskollen.se

Exemplet gäller för en villägare med en årlig förbrukning på 20 000 kWh. Elpriset står för 1900 kronor av den ökade elräkningen medan den ökade förbrukningen står för 1100 kronor.

Rekordnivå

För februari månad får konsumenter med rörligt elpris betala ett genomsnittspris på 165 öre per kWh, inklusive energiskatt, moms och elhandlarnas påslag. Det är 65 öre dyrare än under samma månad förra året.

Det tidigare rekordpriset var i september 2008, då betalade en konsument i villa i genomsnitt 135 öre per kWh, det vill säga ungefär 30 öre per kWh lägre än februari i år.

Det höga elpriset förklaras med ovanligt låga temperaturer, ökad efterfrågan, låg kapacitet i kärnkraftverken och låga nivåer i vattenmagasinen, skriver energimarknadsinspektionen i pressmeddelandet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln