Förlorade partiledarrollen till brorsan - hoppar av

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-29

David Miliband har meddelat att han lämnar toppolitiken

Lillebror Ed Miliband.

Brorsan snuvade honom på partiledarrollen.

Nu väljer David Miliband att träda tillbaka från toppolitiken i brittiska Labour.

– Jag tror att jag kan stötta honom bättre från de bakre bänkraderna, säger David Miliband till BBC News.

David Miliband.

Beskedet som kom på onsdagskvällen var knappast oväntat i Storbritannien. De flesta bedömare hade redan förutspått att storebror Miliband inte skulle ställa upp i den brittiska skuggregeringen som framöver kommer ledas av hans bror, den nya oppositionsledaren Ed Miliband.

De båda var de främsta kandidaterna till att efterträda den förre Labourledaren och premiärministern Gordon Brown.

Storebror David såg länge ut att ligga bäst till men blev omkörd av lillebror Ed på upploppet. Och nu väljer alltså David Miliband att hoppa av toppolitiken.

"Vill ge min bror frihet"

– Jag vill ge min bror friheten och utrymmet att föra partiet framåt utan att behöva ha storebror sittande precis bredvid, säger David Miliband till BBC News.

Han förklarar att han även vill undvika att spekulationer om schismer och sprickor i relationen mellan bröderna ska påverka partiet negativt.

– Efter 16 år i toppolitiken ser jag även detta som ett tillfälle för mig att ladda mina batterier, säger David Miliband.

Hans bror har i intervjuer före kvällens besked antytt att David Miliband inte skulle ta plats i den nya skuggregeringen men sa samtidigt till BBC Radio 4:

– Jag tror absolut inte att ni har hört det sista från honom. Jag tror att han kommer göra stora insatser i framtiden.

Inte påverka syskonkärleken

Båda bröderna förklarar att den uppkomna situationen inte kommer påverka deras syskonkärlek.

En skillnad mellan bröderna har varit Eds motstånd till Irak-kriget. Bland annat kallade han nyligen invasionen för ”fel”.

David har varit av en annan åsikt även om han nu medger att det är dags att dra ett streck över kriget.

Men att det skulle vara en politisk spricka mellan bröderna som gör att David nu väljer att inte arbeta under sin bror i skuggregeringen tillbakavisas bland annat av Ed Balls, en annan nu besegrad kandidat till ledarpositionen i Labour.

– Jag förstår det för det måste ha varit otroligt svårt att förlora mot din egen bror på det sättet, säger han till ITV News.