Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

En påminnelse från terroristerna – mitt framför näsan på säkerhetstjänsten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-29

Moskva. Mitt framför näsan på tjekisterna. Det var Nadezjdas andra tanke när hon strax efter åtta i morse kom till jobbet på hotellet i centrala Moskva.

Hennes första tanke var att hon själv kunde ha varit död nu. Lemlästad av en explosion i tunnelbanetågets näst sista vagn. Nadezjda var på väg åt andra hållet. När det hände befann hon sig i höjd med Röda torget, ett stenkast från Ljubjanka.

Mitt framför näsan på den ryska säkerhetstjänsten, FSB. En påminnelse från terroristerna. Vi har inte glömt er, vi finns här och vi kan slå till igen när som helst – också i det moderna Ryssland.

Kanske var det en slump att sprängladdningen exploderade alldeles i närheten av säkerhetstjänstens huvudkontor. Den andra smällen, ungefär en halvtimme senare, inträffade vid Park kultury, fyra stationer längre bort.

Symboliskt eller inte är morgonens händelser i Moskva ett hårt slag mot ryssarna och landets ledning. I går rasade president Dmitrij Medvedev i tv mot oskäligt höga elpriser som äter upp hela pensioner och lämnar människor vid svältgränsen. Har oegentligheter förekommit ska ansvariga avskedas! Medvedev har även tagit krafttag mot korruption och laglöshet inom den ryska polisen, huvuden har rullat för nu ska det bli ordning och reda i det här landet som en gång för alla ska bli modernt.

Då smäller det i Moskvas tunnelbana. Självmordsbombarna är tillbaka, människor dödas och lemlästas och rädslan griper tag igen. Dmitrij Medvedevs slips var svart när han sågs i rysk tv vid lunchtid. Vi vet inte vem som är skyldig och vilket motivet var. De första uppgifterna talar om terrorister från norra Kaukasus och tankarna går till Tjetjenien där det officiellt blev fred förra året.

Antiterroroperationen var över. Rapporterna därifrån säger något annat. Fortsatta försvinnanden, människor som mördas och svåra brott mot grundläggande rättigheter. Enligt människorättsorganisationer som Memorial är den ryska staten ytterst ansvarig.

Vem kan ha gjort det?

Nadezjda slår ut med armarna.

– Det var nog bara en påminnelse. Annars skulle väl fler ha dödats (nu var det ”bara” 36, minst). Men du vet, de finns överallt, tjetjenerna och alla möjliga slags folk.

Hennes händer hade skakat i morse. Hon kunde ha varit död nu. Rädslan återvänder, hatet växer till och tryggheten finns inte här.

Nadezjda har ett vackert namn som betyder hopp.

I morse försvann en del av det i Ryssland.