Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

”Unga ska kunna påverka på riktigt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-03

Miljöpartiets ungdomsförbund vill avskaffa sig själva

VISBY. Grön ungdoms mål: Avskaffa sig själva.

Det säger språkröret Maria Ferm efter kvällens tal i Almedalen.

– Unga ska kunna påverka på riktigt. Vi är på väg dit nu.

Grön ungdoms ordförande Maria Ferm.

De ska vara unga, arga och komma med galna utspel. Under Almedalsveckan har ungdomsförbunden levt enligt traditionen. Centerns ungdomsförbund har föreslagit en hopslagning av Centern och Folkpartiet. SSU uppmanade Mona Sahlin att sträcka ut handen till Fredrik Reinfeldt för ett samarbete kring ungdomsarbetslösheten. Liberala ungdomsförbundet krävde en bättre integritetspolitik.

Grön ungdom kräver ingenting. Efter Peter Erikssons tal i Almedalen i kväll var ungdomsförbundets språkrör helnöjd.

– Peter höll ett jättebra tal. Han visade att vi måste ta integritetsfrågorna på allvar och pratade om att vi ska stimulera ny miljöteknik och gröna jobb.

Samma ämnen tog Maria Ferm själv upp när hon skrev sin version av talet på Aftonbladet.se.

Miljöpartiets politik är till stora delar Grön ungdoms politik. Ungdomsförbundets strategi är att aldrig kritisera moderpartiet utåt. I stället påverkar man internt genom att till exempel driva sina frågor på partikongresser.

– Vi går inte runt på skolor och säger en annan sak än vad Miljöpartiet tycker. Då lurar man ju människor att rösta på en politik som egentligen inte finns på riktigt, säger Ferm.

Men vad är i så fall poängen med Grön ungdom?

– Vårt mål skulle nog vara att avskaffa oss själva. Det viktiga för ungdomar är att de ska kunna engagera sig på riktigt i politiken. Även om Miljöpartiet är bättre än många andra så är vi inte helt där än. Men jag tror att vi är på god väg, säger Maria Ferm.

– Vi har flera i partistyrelsen som är under 25 år. Vi är på väg mot att ha en perfekt ungdomsrepresentation i partiet.