Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Plantera våren redan nu!

Uppdaterad 2018-06-29 | Publicerad 2009-10-07

Jan Rundgren, chefdesigner på Plantagen, ger sina bästa löktips.

Vårblommor är kanske inte det första man tänker på när hösten står för dörren. Men nu är det hög tid att få ner vårens lökväxter i jorden.

Så får du en härlig och färgsprakande rabatt som hälsar våren välkommen framåt april.

Det kräver lite planering. Men lökarna är väl värda det lilla besväret.

Efter en lång och kall vinter är lökväxterna ofta det första tecknet på att våren närmar sig.

Och det är lätt att lyckas med lökväxter. Den största utmaningen är att få ner lökarna i jorden i tid. Senast i oktober behöver du plantera de växter som kommer upp först i april eller maj. Lökarna behöver en vinter med kyla innan blommor och blad börjar växa. Och rötterna behöver rota sig innan våren kommer.

Men det finns fler orsaker att vara ute i tid. Inte minst att de finaste sorterna går först.

Svenskarna älskar tulpaner, men det finns flera andra lökväxter att välja på.

”Hyacinter är mer än jul”

–?Ta hyacinter till exempel. Folk förknippar dem med jul, men egentligen är det en jättefin vårblomma. De är visserligen ganska svåra att lyckas med, men de har en fantastisk doft och är otroligt vackra, säger Jan Rundgren, chefdesigner på Plantagen.

En annan lökväxt som Jan tycker att man ska våga sig på är allium. En tacksam bollformad blomma som är lätt att driva upp.

–?Ett annat fantastiskt tips är flocktulpaner, eller botaniska tulpaner. De är otroligt tacksamma blommor och kommer tillbaka år efter år. De blir inte så höga, kanske 10–20 centimeter, men är väldigt lättskötta och söta.

Blandar du olika lökväxter i rabatten får du också en längre blomning. Scilla, allium och tulpaner har nämligen alla olika blomningstid.

rstammar från Persien

Att tulpanen är så dominerande är inte så konstigt. Den har sitt ursprung i Turkiet och Persien, där den fortfarande växer naturligt. I slutet av 1500-talet spred sig blomman till Västeuropa och blev omåttligt populär.

Eftersom tillgången var begränsad sköt priserna snabbt i höjden. I Nederländerna blev tulpanlökar rena spekulationsvaran och var och varannan holländare satsade sina livs besparingar på de dyrbara lökarna.

På 1600-talet kunde en enda tulpanlök kosta motsvarande flera årslöner!

Tulpanen är fortfarande en relativt dyr lök, men de dyraste lökarna behöver inte vara de bästa.

–?De dyraste är de som är svårast att driva fram och som säljs i få exemplar. Jag beställde till exempel en svindyr brun tulpan, som inte kommer bli någon storsäljare på snabbköpet direkt, säger Jan Rundgren.

Text: Emma Feuk

Jan Rundgrens 3 bästa löktips:

? Lura rådjuren! Det finns en blandning lökar som rådjur inte gillar. Påskliljor, allium och fritillarior, som kungsängsliljor, brukar de inte ge sig på.

? Blanda färg och form i rabatten. Till exempel tre olika tulpansorter med olika blomform och färger. En två­färgad, till exempel en vitrosa, en helvit och en helrosa tulpan. Eller svart, orange och rosa. Det känns befriande och osvenskt.

? Sätt tulpanerna bland vintergröna växter. Eftersom lökväxterna ofta är de första blommande växterna på våren, blir det en snygg kontrast till de vintervilande perennerna.

KOMPISVÄXTER som passar med tulpaner

? Rödbladig alunrot (Heuchera) är en lättskött perenn. Dess dramatiskt röda blad ger en fin kontrast till färgglada tulpaner.

? Kaukasisk förgätmigej (Brunnera macrophylla) med de små blå klassiska blommorna passar perfekt till ljusa tulpaner. Blommorna kommer redan i maj så matcha de blå med vita och rosa tulpaner.

? Lungört (Pulmonaria) blommar med små vita, rosa eller blå blommor och passar bra i en romantisk rabatt. Kombinera med vita och rosa lökväxter.

Följ ämnen i artikeln