Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Daghemsbrandens offer begravs

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-07

38 barn dog i lågorna i Mexiko

Anhöriga sörjer efter branden i Mexiko. Foto: Scanpix

Sörjande föräldrar har börjat begrava sina barn som omkom i den svåra branden i ett daghem i Mexiko i fredags.

38 barn, de flesta under två år gamla, har avlidit och 15 kämpar ännu för sina liv på sjukhus.

Många människor kom med blommor och leksaker till ett litet kapell i Hermosillo för att ta farväl av treåriga Camila. Hon dog av rökskador. På ett sjukhus i Guadalajara låg hennes storasyster, svårt skadad.

Utanför detta och andra sjukhus väntade förtvivlade föräldrar på besked om sina barns öde, samtidigt som frågorna växer om hur branden började och om den kunde ha förhindrats.

Ska utredas

Mexikos president Felipe Calderón har lovat en grundlig utredning av branden. Han avbröt en resa till Yucatánhalvön och återvände till huvudstaden med anledning av brandkatastrofen.

– Det är en smärtsam tragedi för alla mexikaner, sade Calderón.

– Jag har beordrat den federala åklagaren att så snart som möjligt inleda en utredning för att hjälpa oss få veta exakt vad som hände och hur, och för att ta reda på vem som bär ansvaret.

När branden bröt ut fanns det 142 barn på daghemmet enligt Eduardo Bours, guvernör i Sonora. De flesta av barnen som dog var under två år och flera var spädbarn. De och personalen hade middagsvila när den plötsliga och omfattande branden utbröt i fredags eftermiddag lokal tid. Sex vuxna vårdas också på sjukhus.

Taket rasade

Talespersonen för den regionala åklagarmyndigheten, Jose Larrinaga, sade att de flesta offren hade dött av rökskador.

Vad som utlöste katastrofbranden i Hermosillo, som ligger i delstaten Sonora vid den amerikanska gränsen, är ännu oklart. Tidiga uppgifter om att elden startat i en däckverkstad intill har förnekats av ägarna.

Daghemmet, som drevs i offentlig regi, saknade nödutgångar och takkonstruktionen rasade in vid branden.