Fattiga tvingas flytta när området rivs – vill locka medelklassen
S-kritiken: Man vill bli ett nytt Vellinge eller Lomma
Publicerad 2022-08-02
ÖSTRA GÖINGE. Nära en femtedel av invånarna i Hanaskog tvingas flytta när miljonprogrammet Ringen jämnas med marken.
M-toppen Patric Åberg planerar för moderna bostadsrätter och townhouses för medelklassen.
Kritikerna menar att rivningarna är ett sätt att göra sig av med fattiga och nyanlända.
– De vill bygga ett moderat idealsamhälle där alla ska klara sig själva, säger Anders Bengtsson (S), oppositionsråd.
Sanden knastrar under Patric Åbergs välputsade skor. Det den moderata kommunstyrelseordförande går på är det enda minnet av det trevåningshus som en gång stod här i området Ringen.
Om fyra år ska de resterande fyra husen vara borta och ett helt nytt område ska byggas. Visionen är townhouses med trädgårdar och fler bostadsrätter.
– Den här byn är en oslipad diamant! Det är 15 minuter med buss till Kristianstad och de går var tionde minut. Så bra kommunikationer har du inte ens överallt i Stockholm, säger M-toppen entusiastiskt om sitt projekt.
PLUS: Bostadsforskaren: Sverige kan stå inför en ny rivningsvåg
Det främsta skälet till rivningarna är enligt kommunen att husen är i dåligt skick. Att renovera dem skulle bli för dyrt, enligt Göingehem. Men Patric Åberg sticker inte under stol med att det finns andra orsaker.
– Det är oerhört segregerat här och det gillar vi inte.
”Skrämmer bort folk”
Under flyktingkrisen 2015 var Östra Göinge en av de kommuner som tog emot flest nyanlända. I Hanaskog fanns flera tomma och billiga lägenheter som betalades av staten. Nu har de blivit kommunens ansvar.
– Detta är vårt miljonprogram. Många har låg utbildning och arbetslösheten är hög. Har vi det i en liten by är det väldigt dåligt, säger Patric Åberg.
Omflyttningen är 30 procent på en femårsperiod, vilket visar att många inte vill bo här, menar han.
Kommunen gör enligt honom det man redan gjort i Danmark: river bostäder i utsatta områden för att bryta segregationen. Östra Göinge har en hög arbetslöshet och bidragsberoende jämfört med andra skånska kommuner.
– Ringen skrämmer bort folk och har sänkt byns attraktionskraft. Vi behöver bryta det här och få in en annan målgrupp, fler skattebetalare, hit. Därför river vi och bygger nytt.
Boende här erbjuds samtidigt lägenheter i andra delar av kommunen.
– Ingen sätts på pottkanten.
”Skulle setts som ett ghetto”
Med en Coop-påse i handen står Gudrun, 73, och tittar upp mot det som brukade vara hennes hem – hon flyttade ut i dag. Att huset skulle rivas fick hon läsa om i tidningen för ett år sedan.
– Vafan, sa jag rakt ut. Alla här blev lika tagna på sängen.
Hon flyttar till ett hus en gata bort. Och kanske är det bra med en nystart här, tror hon. Hon liksom en del andra i byn tycker att man har tagit emot för många nyanlända på kort tid.
– Det borde vara mer blandat, det har inte fungerat med integrationen. Hade det fortsatt några år till skulle folk ha börjat se det här som ett ghetto, säger Gudrun.
Alla som Aftonbladet pratar med säger att de trivs i byn, men några tycker att det blivit otryggt. En granne tar upp att sopor slängs på fel ställe och tvättstugetider som inte respekteras. Någon berättar om knivbråk i byns centrum.
Birgitta Persson, 83, bor i en villa ett stenkast från Ringen. När området var nybyggt var hon en av de första att flytta in. Några problem med de nyinflyttade har hon inte märkt av.
– Jag har träffat många av dem och jag har aldrig känt mig otrygg här, säger hon.
Det finns två kiosker i Hanaskog. Thomas Danielsson, 52, äger Träffpunkten. Här utanför sitter svenskarna. Utanför den andra sitter de nyanlända.
Thomas tror att den nya planen blir ett lyft för Hanaskog. Han planerar att öppna en bensinmack i byn.
– Det är tragiskt att folk tvingas flytta, men husen är i dåligt skick och vi behöver något nytt här.
”Kanske flyttar till Malmö”
När man kör in i Hanaskog välkomnas man av byns själ, Tarkett, som förser svenska hem med golv. Den öppnade på 40-talet och under sina glansdagar gav den jobb till 800 personer. Inte sällan var det finnar, greker och jugoslaver som flyttade in och tog anställning.
I dag har man cirka 200 anställda. För många som kommit hit de senaste åren har det varit svårare att få jobb. Arbetslösheten bland utrikesfödda är på nära 30 procent i kommunen. En hög siffra, även om den halverats sedan 2017.
PLUS: Bostadsforskaren: Sverige kan stå inför en ny rivningsvåg
De som Aftonbladet pratar med i området läser på SFI, har extratjänster och söker jobb.
– Jag känner många som jobbar. Alla som inte gör det vill ha jobb, säger Mohamad Rafe, 38, som jobbar som truckförare i en närliggande by.
Vi träffar 27-åriga Fay utanför svenskkiosken där hon köper pommes frites till sina två barn. De och Fays man bor i Ringen. Hon har läst klart sin gymnasieutbildning och har sökt en systemutvecklarutbildning i Kristianstad.
Hon och maken är från Jemen. Dottern, 4, och sonen, 1, är födda i Hanaskog.
– Det känns jättejobbigt att vi måste flytta. Våra barn älskar sin förskola och det är ett fint, lugnt område.
Hon har varit i kyrkan på träffar för nyanlända och svenskar, men annars är det svårt att lära känna varandra, tycker hon.
Hon skulle gärna köpa en bostad i Hanaskog, men utan två inkomster och fem år i Sverige har de inte råd. Hennes man är systemutvecklare men jobbar nu som personlig assistent. Hon har sökt flera jobb inom vård och omsorg men aldrig fått en intervju.
– Det är jättesvårt, jag behöver få en chans att visa vem jag är och vad jag kan göra. Men min man har en intervju i Danmark, så då kanske vi flyttar till Malmö.
S-kritiken: Jagar bort ”fel” människor
Anders Bengtsson (S), oppositionsråd, är kritisk till rivningarna och menar att beslutet fattats utan politisk diskussion, analys och en färdig plan.
– Moderaterna tycker att det är fel människor som flyttar in här. I stället för att hjälpa dem till jobb vill de jaga bort dem och bara ta in välmående människor i kommunen, säger han.
Du har sagt att det är ett utanförskapsområde och arbetslösheten är hög. Kan det inte vara bra att locka hit medelklassen?
– Jag förstår att man vill förnya området och det är inget fel att renovera och göra området mer attraktivt. Men förutom det vill man ändra invånarstrukturen och göra det svårare för dem som de inte tycker platsar i vår kommun, säger Anders Bengtsson.
En del av de boende har flyttat till andra lägenheter i kommunen, andra har flyttat ut. I maj minskade socialbidragstagandet med hela 20 procent, enligt Kristianstadsbladet. Något som kommunen förklarar med avflyttning från ett boende i Broby med många nyanlända och rivningen av Ringen.
– Då flyttar man ju bara problemet någon annanstans. Man vill bli ett nytt Vellinge eller Lomma, ett moderat idealsamhälle där alla ska klara sig själva.
Patric Åberg säger att det inte handlar om att bli av med människor. Däremot om att se till att inte fler bidragsberoende flyttar in, genom så kallad social dumpning från andra kommuner.
– Det handlar om att ta bort ett utanförskapsområde och satsa på kommunen. Östra Göinge är en kommun där den sociala dumpningen varit hög och den vill vi bli av med. Då måste vi minska antalet billiga och nedgångna lägenheter och bygga nya och mer hållbara.