Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Fem fall av ny coronamutation i Norge

Publicerad 2021-09-02

Fem fall av coronavarianten my har registrerats i Norge, rapporterar Dagbladet.

Den innehåller mutationer som skulle kunna göra den resistent mot vaccin.

– Smittofallen är från maj och fram till slutet av juli, säger Karoline Bragstad, avdelningschef på norska Folkehelseinstituttet.

My, eller B.1.621, upptäcktes i Colombia tidigare i år och innehåller mutationer som skulle kunna göra den resistent mot vaccinen som hittills har utvecklats.

Världshälsoorganisationen (WHO) har listat den som en så kallad ”variant av intresse”, alltså något man håller extra koll på, eftersom den ökat i världen. Den finns även i Europa.

Globalt sett är spridningen av varianten dock fortfarande låg, färre än 0,1 procent har testats och visat sig ha myvarianten.

Men på grund av mutationens befarade vaccinresistens kommer WHO alltså fortsättningsvis att hålla varianten under lupp.

”Epidemin av my-varianten i Sydamerika, särskilt i kombination med spridningen av deltavarianten, kommer att övervakas för förändringar”, skrev WHO i sin pandemibulletin i går.

Fem fall har konstaterats i Norge sedan i maj.

Svenska Folkhälsomyndighetens sammanställning specificerar inte om myvarianten har hittats i Sverige.

Tror inte på svensk spridning

Niklas Arnberg, virusforskare vid Umeå universitet, har tidigare utvecklat vad som är faran med my.

– Myvarianten verkar ha en del egenskaper som indikerar att den är bättre på att bryta igenom vaccinskyddet, jämfört med andra varianter. Det skulle kunna innebära att även fullt vaccinerade personer kan bli lika sjuka som personer som inte vaccinerats.

Han tror dock inte att virusvarianten kommer att få fäste i Sverige än på ett tag.

– Inte i nuläget eller tidigt under hösten i alla fall. Först måste man upptäcka den i Sverige, sedan måste den få spridning. Men Sverige och andra länder tittar på varianten och följer spridningen av den.

Ali Mirazimi, professor i virologi vid Karolinska Institutet.

Tror att vaccinen kommer att funka

Gällande att vaccin mot covid-19 kan vara mindre effektiva på my säger Ali Mirazimi, professor i virologi vid Karolinska Institutet, till Sveriges Radio-programmet Studio ett:

– Man har testat och sett att den här variantens genetiska element är nära beta, den variant som upptäcktes i Sydafrika. De varianterna kan passera vaccinskyddet. Vaccinen kommer fortfarande att funka på så vis att de förhindrar svår sjukdom och död, men det kan passera lite grann. Med det sagt tror vi fortfarande att vaccinen kommer att funka mot my.

Han tycker inte att man ska vara mer orolig för myvarianten än för deltavarianten, eftersom det är deltavarianten som dominerar runt om i världen just nu.

My är namnet på den grekiska bokstaven M (μ).