EU väntas överge vaccinkontrakt med Astra Zeneca och Janssen
Publicerad 2021-04-14
EU-kommissionen kommer att avsluta vaccinkontrakten med Astra Zeneca och Janssen när de löper ut i slutet av 2021, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
I stället kommer man att fokusera på vaccin med så kallad mRNA-teknologi, som vaccinen från Pfizer och Moderna baseras på.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström uppger för TT att det i Astra Zenecas fall handlar om leveransproblem – inte om oron för biverkningar.
När kontrakten om vaccin med Astra Zeneca och Johnson & Johnson (som tillverkar Janssen-vaccinet) löper ut i slutet av 2021 kommer de inte att förnyas, rapporterar Reuters med hänvisning till italienska tidningen La Stampa.
”EU-kommissionen har beslutat, i överenskommelse med EU-ländernas ledare, att kontrakten med företag som producerar vektorvacciner som gäller för det nuvarande året inte kommer att förnyas när de går ut”, skriver La Stampa, som i sin tur citerar en källa från italienska hälsodepartementet.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström uppger för TT att det finns ett färdigt beslut om att inte förnya kontraktet med Astra Zeneca. Orsakerna ska dock inte vara oron för biverkningar, utan leveransproblem.
Astra Zeneca skulle ha levererat 300 miljoner doser till EU före den sista juni, men den leveransen försenas, och nu kommer bara 100 miljoner. De resterande 200 miljoner doserna kommer först under andra halvåret, då många länder räknar med att ha hunnit vaccinera alla vuxna.
TT: Spelar den misstänkta risken för blödningsrubbningar någon roll?
"Nej – det handlar enbart om volymer och tidpunkt. Dessutom är AZ (och J&J) inte bästa valet rent vetenskapligt för uppdaterade vaccin mot mutationer – där satsar nu EU stort på kapacitet (mer än 1 miljard doser per år) av mRNA och proteinvaccin", svarar Richard Bergström.
Båda är vektorvacciner
Nyligen konstaterade den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, att en mycket sällsynt, men allvarlig biverkan, kan kopplas till Astra Zenecas vaccin, som alltså är ett vektorvaccin.
Dessutom kom i går uppgifter om att liknande blodbiverkningar utreds gällande Janssen-vaccinet, som också är ett vektorvaccin. Leveransen av det vaccinet har nu pausats till EU-länderna, inklusive Sverige.
I Astra Zenecas fall har Folkhälsomyndigheten, i likhet med flera andra länder, pausat vaccinationen till grupper under 65 år, och valt att endast ge vaccinet till personer som är över 65 år, eftersom nyttan av vaccinet överväger risken för den gruppen.
Richard Bergström uppgav under onsdagsmorgonen för SVT att en liknande lösning kan bli aktuell för Janssen-vaccinet, om utredningen visar att biverkningarna kan kopplas till vaccinet.
– Det är inte omöjligt att det här slutar med att Janssens vaccin rekommenderas till de som är 65+, sa han.
”Får se”
Janssen-vaccinet skulle ha börjat levereras till Sverige denna vecka. Men de största mängderna av vaccinet väntas till Sverige först till sommaren, troligtvis i juni. Som tidigare nämnts ska personer som är över 65 år redan vara vaccinerade, enligt Folkhälsomyndighetens vaccinplanering.
Så frågan är om Janssen-vaccinet ens kommer att hinna användas i Sverige.
– Vi kommer att ha kommit väldigt långt fram i juni. Vi får se hur mycket som i realiteten används, säger Richard Bergström, till SVT.