Isländskt vulkanutbrott längre än väntat

TT-AFP

Publicerad 2021-03-25

Vulkanutbrottet i Fagradalsfjäll i Island kan pågå länge. Det senaste i området, för 800 år sedan, höll på i 30 år.

Det isländska vulkanutbrottet som färgat natthimlen röd och format gröna dalgångar till lavatäckta branter lär pågå längre än vad forskare först trott. Fagradalsfjälls utbrott den 19 mars pågår med konstant styrka en vecka senare, med lava som fortsätter att flöda.

Initialt trodde forskare att det skulle pågå i ett par dagar, högst. Inte längre.

– Utbrottsfrekvensen har varit konstant sedan början av utbrottet. Vi börjar tro att utbrottet kan pågå under en längre tid, säger geofysikern Freysteinn Sigmundsson.

Bedömningen görs bland annat efter studier av magman som tränger ut från Fagradalsfjäll, som har en temperatur på nästan 1 190 grader. Granskning av magman visar att den troligen kommer djupt nere från jordens mantel, troligen omkring så djupt ned som 15 kilometer. Denna sorts magma, med dess struktur av vulkaniten basalt, har inte upptäckts i regionen på över tusen år, säger Sigmundsson.

– Den mesta magman kommer genom jordskorpan efter att skapat sina egna sina egna vägar, och utvecklas där. Den här magman stiger rakt upp, förklarar vulkanologen Thorvaldur Thordarson.

Det innebär också att systemet med inflödet under jord och utflödet, alltså det som tränger upp ur vulkanen, är lika stort. Utbrottet kan därför komma att pågå under en längre tid, enligt Thordarson.

Hur länge flödet fortsätter i dalen Geldingadalur är ovisst. Besökare kan för närvarande komma nära det bubblande, rödheta lavan och myndigheter stänger bara av området drabbas av dåligt väder eller om nivåerna av giftiga gaser stiger.

Island har fler aktiva vulkaner än något annat land i Europa. Trots det har området vid halvön Reykjanes inte sett ett utbrott sedan 1200-talet. Det varade i 30 år, från 1210 till 1240.

Så invånarna i huvudstaden Reykjavik, runt fyra mil bort från Fagradalsfjäll, kan få vänja sig vid naturens utbrott.

ANNONS