Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Sluten rysk domstol utdömer långt terrorstraff

TT-AFP

Publicerad 2024-08-28

Ett stort antal rättegångar har hållits i Ryssland mot personer som ifrågasätter den ryska invasionen av Ukraina. Arkivbild.

En rysk militärdomstol har utdömt ett långt fängelsestraff för en rysk ingenjör.

Rättegången hölls bakom stängda dörrar.

Den ryske ingenjören Artjom Lozovoj dömdes på onsdagen till 18 års fängelse av en militärdomstol i Ryssland. Den dömde anklagades för ett misslyckat försök att spränga ett militär rekryteringskontor, rapporterar AFP med hänvisning till den ryska, statligt kontrollerade nyhetsbyrån Tass.

Rättegången mot den 39-årige mannen hölls inom lyckta dörrar, och det framgick inte om den anklagade hade något juridiskt ombud.

Lozovoj greps 2023. Anklagelserna rörde förberedande terrorhandling, förräderi och spioneri, enligt den ryska statliga nyhetsbyrån. Straffet är tre års fängelse följt av 15 år i en straffkoloni.

I ett separat rättegång dömdes en hundskötare i Moskvaregionen till fem års internering i en straffkoloni sedan hon kommenterat en attack mot en tågstation i ukrainska Kramatorsk våren 2022, rapporterar organisationen OVD-Info.

Fler än 1 000 personer har åtalats för att ha uttryckt sig kritiskt mot den ryska invasionen av Ukraina sedan den inleddes, enligt OVD-Info. Förföljelse och förtryck av all opposition i Ryssland har ökat kraftigt efter invasionen.