Ukraina: Ge större frihet att slå mot ryska mål

TT-AFP

Publicerad 2024-06-03

Estlands utrikesminister Margus Tsahkna och Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på måndagen i ukrainska huvudstaden Kiev.

Ukraina fortsätter att uppmana sina allierade att ge de ukrainska soldaterna större frihet att slå till mot militära mål inne i Ryssland – sedan flera länder delvis hävt restriktioner för användningen av vapen från väst.

– Vi kommer att fortsätta att arbeta med våra allierade för att utöka omfattningen för deras (vapnens) tillämpning, säger Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på måndagen vid en presskonferens i Kiev med sin estniska motsvarighet Margus Tsahkna.

Frågan har splittrat Ukrainas vänner, men under de senaste dagarna har allt fler Natoländer – inklusive USA och Tyskland – gett klartecken till Ukraina att använda sina vapen mot mål i Ryssland, åtminstone så länge som det handlar om ”militära mål”.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj befinner sig på måndagen i Filippinerna för ett oväntat besök där han försöker skaka fram stöd för den fredskonferens om Ukrainakriget som Schweiz står värd för senare i juni.

I ett uttalande antyder Zelenskyj att Filippinernas president Ferdinand Marcos kommer till fredskonferensen men det är inte bekräftat om presidenten själv eller en representant reser till Schweiz.

I helgen deltog Zelenskyj i försvarskonferensen Shangri-La i Singapore, där han bland annat anklagade Ryssland och Kina för att försöka sabotera mötet i Schweiz.

Zelenskyj kommer även att medverka på stormaktsgrupperingen G7:s toppmöte i Italien i slutet av nästa vecka, uppger hans talesperson för statlig ukrainsk tv.

Huruvida presidenten kommer deltaga på plats eller över länk är än så länge oklart.