Klimatförändring och krig drabbar de mest sårbara

TT

Publicerad 2024-07-11 19.38

En fiskare går över torr mark i Irak. Bilden är från 2022.

Länder där konflikter rasar drabbas även i högre utsträckning än andra av klimatförändringar.

För befolkningen leder den svåra kombinationen till ett stort lidande.

I de flesta av de 20 länder i världen som är mest sårbara för klimatförändringar rasar även krig. Kombinationen är svår att hantera, både för befolkningen och för internationella hjälporganisationer.

Konflikter och klimatförändringar leder ofta till att människor tvingas lämna sina hem, att matproduktionen sinar och att sjukdomar får ökad spridning samtidigt som vårdsektorn försvagas.

När katastroferna sammanfaller försvåras också hjälpinsatser i området, skriver Internationella rödakorskommittén (ICRC) i en rapport om människors erfarenheter av konflikter och klimatrisker.

”Klimatförändringar är grymma. Även om de kommer att märkas överallt så kommer dess mest förödande effekter att drabba världens mest utsatta”, säger Catherine-Lune Grayson, ICRC-expert på klimatförändringar, i ett pressmeddelande.

”Deras förmåga att anpassa sig blir radikalt urholkad av våld och instabilitet”.

Rapporten baseras på undersökningar i södra Irak, norra Mali och delar av Centralafrikanska republiken. Den speglar bland annat hur människor har fått anpassa sig och tvingats ändra sina sätt att leva.

År 2050 kan 200 miljoner människor vara i behov av internationellt humanitärt bistånd, vilket är dubbelt så många som i dag, enligt ICRC.