Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Kinas 1 000-milarobot oroar efter testet

Publicerad 2024-09-26

Det kan ha varit den första vapenuppvisningen i sitt slag sedan 1980. Nu protesterar en rad grannländer mot Kinas robottest i Stilla havet.

Men Peking försäkrar att ingenting har ändrats.

Vapnet som testades på onsdagen var en ICBM, en interkontinental robot som enligt definitionen har en räckvidd på minst 5 500 kilometer. Och denna verkar klara mycket mer; enligt Franska Polynesien landade roboten nära Marquesas-öarna mitt ute i Stilla havet – över 10 000 kilometer från Kina.

Testroboten var försedd med en fejkstridsspets, men ICBM tas uteslutande fram för att bära atomvapen. Och särskilt som Kina såvitt känt inte gjort ett sådant test över internationella vatten sedan 1980 väcker det stor oro kring vad diktaturen har för planer.

Aldrig först

En talesperson som fick frågor om saken i Peking på torsdagen försäkrar dock att provskjutningen var ”rutin”.

– Kinas atomvapenpolitik är mycket stabil, enhetlig och förutsägbar, sade Zhang Xiaogang från försvarsdepartementet enligt nyhetsbyråer.

– Vi följer strikt linjen att aldrig vara först med att använda kärnvapen, utan ha dem för att försvara sig.

Zhang tillade att Kina ”lovat att inte använda eller hota med kärnvapen mot stater utan kärnvapen” – en högaktuell fråga sedan Ryssland i veckan sagt sig vara berett att använda atombomber i fler sammanhang än tidigare.

”Ovälkommen utveckling”

Samtidigt larmar Taiwan om ovanligt många kinesiska militärplan runt önationen.

”Utrikesdepartementet fördömer starkt Kinas fortsatta militära agerande i regionen, som hotar den fredliga situationen”, skriver Taiwans ledning i en kommuniké, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Australien avkräver Kina ”en förklaring”, medan Nya Zeeland kallar roboten ”en ovälkommen och oroande utveckling”.

”Bister signal”

Forskare säger till nyhetsbyrån AP att testet är ”en ganska bister signal” till västvärlden och dess allierade runt Stilla havet.

– Kina säger att dess tålamod är begränsat, att landet är berett att använda sina mäktigaste vapen för att avskräcka motståndare – eller straffa dem om så behövs, säger Drew Thompson, statsvetare baserad i Singapore.

Bland de konflikter som detta berör finns Kinas anspråk på det självständiga Taiwan, samt gränsdragningstvister kring öar i de omgivande haven med bland annat Japan, Vietnam och Taiwan.

Roboten tros ha varit av typen Dongfeng-31 AG, som presenterades 2017.