Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Kusinen tros ta över Hizbollah efter Nasrallah

Sophie Tanha/TT

Publicerad 17.59

Hashem Safieddine, i svart turban i mitten, på begravningen av en annan högt uppsatt Hizbollahledare som dödades i ett israeliskt angrepp i juni.

Han tros ha varit en av måltavlorna under Israels bombardemang under fredagskvällen – då Hizbollahs överhuvud Hassan Nasrallah dödades – men uppges ha överlevt.

Som kusin till shiamilisens av somliga ikonklassade ledare är Hashem Safieddine en av de mest troliga efterträdarna till ledarposten.

Likt sin släkting bär Hashem Safieddine den svarta turbanen som tyder på att han är direkt ättling från den muslimska profeten Muhammed.

Släktskapet, och de fysiska likheterna med den inom rörelsen vördade Nasrallah, tros underlätta kusinens eventuella väg till maktposten.

Safieddine är teologiskt skolad och har i dag ansvar för Hizbollahs utbildningssystem och finansiering.

Terrorklassad

Men fastän hans områden främst rör gruppens politiska verksamhet är han även mycket inblandad i det militära. Han sitter i det så kallade ”Jihadrådet”, som styr över de militära operationerna, och uttalar sig ofta med uppmaningar om strid och solidaritet med palestinska krigare.

Senast i juni, på begravningen av den högt uppsatte Hizbollahbefälhavaren Taleb Sami Abdullah, höll Safieddine tal med hot om eskalering och hämnd mot Israel.

USA har sedan 2017 med honom på sin lista över terrorklassade individer.

Tros ta över snart

Enligt vissa bedömare har Nasrallah gett sin kusin skräddarsydda positioner just med avsikten att Safieddine en dag ska kunna ta över organisationen.

När Israel under de senaste veckorna gått till attack mot ett stort antal av Hizbollahs ledarskikt har andra med möjliga anspråk på makten dödats.

Enligt tidningen New York Times tre källor inom den terrorstämplade rörelsen kan Safieddines nya position som generalsekreterare för Hizbollah komma att tillkännages inom kort.