Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Man död efter olycka på Forsmark

Publicerad 2024-09-24

Kärnkraftverken Forsmark 1 och 2 norr om Uppsala. Arkivbild.

En man som skadades i en olycka på Forsmarks kärnkraftverk i fredags har avlidit av sina skador, uppger åklagare Gunnar Jonasson för P4 Uppland.

Mannen var i 25-årsåldern och olyckan inträffade under ett svetsningsarbete. Han fördes till sjukhus med ambulanshelikopter men hans liv gick inte att rädda.

– Vi vet inte i nuläget vad som har inträffat eller varför. Det är det vi jobbar intensivt med att försöka tar reda på nu, säger Johanna Blavier, presschef på Forsmark, till TT.

Händelsen utreds som arbetsmiljöbrott och vållande till kroppsskada.

– Vi bistår polisen och Arbetsmiljöverket i deras arbete, följer den utvecklingen och låter dem jobba i lugn och ro så får vi se vad det mynnar ut i. Vi har även tillsatt en egen internutredning för att få reda på de frågor vi har kring händelsen.

Flera ur personalen blev vittnen till olyckan och försökte hjälpa mannen, och ett kriscenter kommer finnas på plats hela veckan.

– Det här är en oerhört tragisk händelse och jag kan inte nog beskriva hur ledsen jag är. Mina tankar går till den här medarbetarens närmast anhöriga och hans kollegor, säger Blavier.