Sis-verksamhet förbjuds efter uppgifter om våld

TT

Publicerad 2024-06-24 16.04

Inspektionen för vård och omsorg har fattat beslut om att tillfälligt förbjuda verksamheten på ett ungdomshem i Eksjö kommun. Arkivbild.

Två avdelningar vid Sis ungdomshem Långanäs i Eksjö kommun stängs sedan det framkommit uppgifter om att personalen utsatt barnen för grovt våld.

– Om det har varit händelser där vi inte har kunnat utesluta att brott har begåtts så har det skett polisanmälningar, säger Birgitta Dahlberg, ungdomsvårdsdirektör vid Sis, till TT.

Det är Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som har beslutat att tillfälligt förbjuda verksamheten efter upplysningar om allvarliga missförhållanden.

”Det är mycket allvarliga missförhållanden i verksamheten som har framkommit. Bland annat finns uppgifter om att personal utsatt de placerade barnen för grovt fysiskt våld,” säger Peder Carlsson, avdelningschef vid Ivo, i pressmeddelandet.

– Vi ser allvarligt på uppgifterna men de är inte nya för oss. Vi har pågående utredningar i flera av fallen, däremot har vi inte kunnat bekräfta uppgifterna i de här utredningarna, säger Birgitta Dahlberg.

Ivo bedömer att de åtgärder som Sis har vidtagit eller avser att vidta inte är tillräckliga. Beslutet innebär att verksamheten ska stängas senast på fredag och gäller i högst sex månader. Barnen på Långanäs ska under tiden omplaceras.

– Vi ser det som en möjlighet att utreda händelserna på ett kontrollerat sätt under tiden vi har avdelningarna stängda och gå till botten med vad vi behöver vidta för åtgärder för att kunna öppna igen, säger Birgitta Dahlberg.

Sedan i mars är även de tre andra avdelningarna stängda då räddningstjänsten hittat allvarliga brister i brandskyddet.