Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Vågmästarstaterna där USA-valet avgörs

Helena Nordenberg/TT

Uppdaterad 2020-09-08 | Publicerad 2020-08-16

Fler röster bland afroamerikaner och andra minoritetsgrupper – men även bland äldre väljare.

Det kan bli avgörande för Demokraterna i höstens presidentval, enligt amerikanska statsvetare som TT har talat med.

Pennsylvania, Michigan och Wisconsin. Det är några av de vågmästarstater, så kallade swing states eller battleground states, där statsvetaren Raphael Sonenshein säger att det kommer att vara särskilt viktigt för Demokraterna och presidentaspirerande Joe Biden att förankra stöd.

– Det skulle båda mycket gott för honom om han skulle vinna i två av dessa tre delstater, säger Sonenshein, chef för Pat Brown Institute for Public Affairs vid California State University i Los Angeles.

Valdeltagandet måste också öka både bland afroamerikaner och spansktalande, så kallade latinos, för att Demokraterna ska kunna vinna.

– Samtidigt måste de se till att locka till sig äldre väljare, väljare i Mellanvästern och i rostbältet.

Äldre oroliga

North Carolina och Arizona är andra viktiga vågmästardelstater. Och i Florida, som beskrivs som en särskilt bångstyrig delstat, väntar en tuff match.

Antalet smittade och döda har stigit i delstaten på sistone. Många äldre Floridabor i riskgrupper känner oro inför vad de upplever som en bristfällig hantering av smittspridningen, enligt Raphael Sonenshein.

– Det skulle kunna bli så att många äldre väljare som röstat på Trump kanske väljer Biden i stället den här gången, på grund av hur Trump har hanterat krisen med coronapandemin.

"Helt uteslutet"

Joe Biden leder i Pennsylvania och Wisconsin, enligt en opinionsmätning från Yougov som det amerikanska mediebolaget CBS refererar till. Men denna och andra opinionsundersökningar har föga betydelse i nuläget, anser Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines i Iowa.

– Den som i dag säger sig veta vem som blir USA:s nästa president har ingen aning om vad den talar om. Det är fortfarande alldeles för tidigt att säga hur det ska gå. Det får vi en klarare bild av först i slutet av oktober. Till dess kan vad som helst hända, säger Dennis Goldford till TT.

Att det traditionella republikanfästet Texas skulle kunna stå som en vågmästarstat i presidentvalet 2020, något som har framhävts i amerikanska medier under den senaste tiden, invänder Dennis Goldford mot.

– Det tror jag är helt uteslutet, säger han.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln