Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Rundik hade en tumör i hjärnan – skickades hem med Alvedon

Familjen har anmält sjukhuset i Västerås till IVO

Publicerad 2022-02-03

Läkarna trodde att kräkningarna och huvudvärken berodde på covid.

Småbarnsmamman Rundik, 32, skickades hem från sjukhuset flera gånger. När hon till slut fick genomgå en hjärnröntgen upptäcktes en fem centimeter stor tumör.

– Det känns jätteläskigt att veta jag var så nära att dö.

På nyårsaftonen 2020 fick 32-åriga Rundik i Västerås aldrig se några raketer. Krafterna tog slut en god stund före tolvslaget.

– Jag somnade redan vid klockan 21. Jag var helt utmattad.

Sedan är allt svart. Det nästa Rundik minns är att hon vaknar upp på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Då har det blivit den 13 januari och läkarna har just opererat bort en stor tumör i hennes lillhjärna.

Cancern var mycket nära att ta Rundiks liv.

– Kirurgen sa att de inte hade kunnat operera mig om jag hade kommit in en dag senare. Då hade det varit för sent.

Sorin, Rundik och deras dotter Donna-Julia, 3.

Åkte in akut flera gånger

Det som hade kunnat bli slutet på allt började med en molande huvudvärk under hösten. Rundik tog värktabletter, men smärtan gav inte med sig.

En morgon kräktes Rundik när hon skulle åka till jobbet som arbetskonsulent i Hallstahammar. Under de kommande veckorna kom kräkningarna allt oftare.

– Jag åkte in till akuten i Västerås första gången på lucia. Då sa läkaren att jag troligen hade kristallsjukan.

Hon fick övningar som skulle lindra symtomen, men de hade motsatt effekt. I december insjuknade både Rundik och hennes make Sorin i covid. Infektionen släppte sitt grepp ganska snabbt. Kräkningarna och huvudvärken fortsatte dock att plåga Rundik.

– Vi firade jul hos mina föräldrar i Örebro och då var jag så dålig så att åkte jag in till akutmottagningen där. Läkaren trodde att mina besvär hängde ihop med covid.

– Han skickade hem mig med Alvedon och ett annat läkemedel som jag inte minns namnet på.

”Kirurgen sa att de inte hade kunnat operera mig om jag hade kommit in en dag senare”, berättar Rundik.

”Stod i tio minus med nerspydd t-shirt”

Under helgerna blev Rundik snabbt sämre. Hon hade svårt att äta. Sorin fick se sin tidigare så pigga och sprudlande hustru tyna bort.

– I januari fanns hon inte kvar. Hon varken åt, drack eller kunde öppna ögonen. Jag fick känna på henne varje dag om hon hade puls, så illa var det, säger han till tidningen VLT, som tidigare rapporterat om fallet.

Rundik åkte in till sjukhuset vid totalt sex tillfällen. Hon fick återkommande beskedet att hennes tillstånd sannolikt var en följd av covid-19.

– Jag sa från början att jag hade haft de här symtomen redan innan jag blev sjuk i corona. Men det var som att de inte lyssnade på mig, säger Rundik till Aftonbladet.

Sent en natt tittade Sorin ut genom fönstret och såg Rundik stå där ute i tunna kläder.

– Det var tio minus och hon hade spytt ner sin t-shirt. Hon hade blivit hemskickad från sjukhuset i en taxi. Jag förstår inte att man kan göra så.

Dottern drömmer mardrömmar

På inrådan av Sorins mamma, som är undersköterska, beslutade han sig senare för att köra sin fru till sjukhuset i Köping. Rundik genomgick en MR-röntgen och fördes sedan i ambulans till Uppsala. Dagen därpå opererades hon akut.

Nu har ett drygt år passerat. Rundik är fortfarande sjukskriven på heltid.

– Jag har två omgångar cellgifter kvar. Jag längtar tillbaka till jobbet men min läkare har sagt att jag inte får börja arbeta för tidigt eftersom jag riskerar att trötta ut mig.

Rundik och Sorin är mycket kritiska till att läkare på Västerås sjukhus gång på gång skickade hem henne utan att genomföra någon ordentlig undersökning.

– Jag önskar att jag kunde förstå varför man gör så med en person som hela tiden har samma symtom. Men det är obegripligt, säger Rundik.

Det inträffade har påverkat familjen – som består av Rundik, Sorin och den treåriga dottern Donna-Julia, starkt.

– Donna-Julia var med när jag var som sjukast. Hon drömmer mardrömmar om det och hon har blivit mycket mera mammig.

Ärendet har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Håkan Carlsson är överläkare på medicinkliniken och chef för akuten i Västerås. Han kan inte gå in på detaljer om fallet, men han beskriver det inträffade som ett misslyckande.

– Något sådant här ska inte få hända. Generellt är det så att läkare på både vårdcentraler och akutmottagningar gör väldigt mycket för att upptäcka cancer.

– För en del sjukdomar är symtomen så diffusa att det kan bli en fördröjning i diagnostiken. Om det är vad som hänt här eller inte är för tidigt att säga. Men i efterhand är det helt klart att vi borde ha gjort en röntgen tidigare.