Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Italien stoppar alla beslut på EU-toppmötet

Uppdaterad 2018-06-29 | Publicerad 2018-06-28

BRYSSEL. EU-toppmötet i Bryssel är dramatiskt. 

Italien blockerar alla beslut för att få som man vill i migrationsfrågan.

Italiens nye premiärminister Guiseppe Conte ska enligt källor med insyn i mötet inte ha sagt ett ord under den första förhandlingsrundan på tre timmar. Men när det formella beslutet skulle tas om en rad frågor där alla länder är eniga så satte han sig på tvären.

Löfven och Macron upprörda

Conte meddelade att han inte kan godkänna någonting så länge man inte enats om skrivningarna i migrationsfrågan.
Statsminister Löfven och Frankrikes president Macron ska ha tillhört de EU-ledare som blev upprörda över Contes taktik.

– Det verkar som att Italien försöker utpressa de övriga EU-ledarna genom att blockera besluten, säger en EU-diplomat med insyn i förhandlingarna. Förmodligen vill man att övriga länder ska ta större ansvar när det gäller att ta emot de flyktingar som räddas från Medelhavet.

Gick till val på att sätta stopp för migranter

Conte är alldeles färsk som premiärminister. Han är en frontfigur för den högerpopulistiska regering som tillträdde för några veckor sedan.

Bakom Italiens tuffa attityd ligger inrikesminister Matteo Salvini, ledare för det högerextrema Lega som ihop med missnöjespartiet Femstjärnerörelsen nu styr landet.

Båda partierna gick till val på att sätta stopp för de migranter som kommer från Afrika över Medelhavet. Den senaste tiden har Italien flera gånger vägrat låta fartyg med räddade flyktingar ombord anlöpa italienska hamnar.

Man är trötta på att Italien får ta nästan hela ansvaret för flyktingströmmen och har gång på gång begärt mer hjälp av övriga Europa.

Övriga länder avvaktar totallösning

Men övriga länder avvaktar till stor del en totallösning av migrationspolitiken. Ett beslut som egentligen skulle ha tagits på det här toppmötet men sannolikt inte blir av därför att motsättningarna är för stora.

Majoriteten av EU-länderna vill ha en solidarisk fördelning av asylsökande men länder som Ungern och Polen motsätter sig alla förslag som innebär att länder tvingas ta emot asylsökande.

Ungerns premiärminister Viktor Orbans attityd när han kom till mötet var att "invasionen av Europa måste stoppas" och att "de som redan är här ska skickas tillbaka".

Italien vill ersätta Dublinförordningen, som innebär att flyktingar måste ansöka om asyl i det första EU-land som de kommer till (i många fall Italien), med något annat som fördelar flyktingarna på fler länder.

Regeringskris hotar i Tyskland

Samtidigt hotar en regeringskris i Tyskland om inte Angela Merkel kommer från toppmötet med en uppgörelse om att Tysklands grannländer är beredda att ta tillbaka flyktingar som först sökt asyl hos dem.

I de slutna rummen i Bryssel  pågår just nu ett avancerat förhandlingsspel där länder som Sverige, Tyskland och Frankrike försöker få till en lösning som innebär att EU-ledarna inte skiljs utan att ha enats om någonting. Det skulle ytterligare förstärka bilden av ett EU i totalt sönderfall.

Följ ämnen i artikeln