Ingen trängsel- skatt – för vissa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-07

Låt folk som sällan kör bil in till Stockholm slippa trängselskatten.

Det föreslår riksdagsledamoten Fredrik Malm (FP):

- Om din trängselskatt inte blir över 100 kronor per år borde fordran förfalla, säger han.

Det kostar mer än det smakar — det är innebörden i folkpartisterna Karin Pilsäters och Fredrik Malms motion till riksdagen om trängselskatten.

De menar att eftersom varje faktura som Transportstyrelsen skickar ut till de som ska betala trängselskatt säkert kostar minst 30 kronor i administrationskostnader, så är det orimligt att skicka ut den när det kanske bara är 10 kronor som ska betalas.

– Den som till exempel bor i Gävle och åker bil till Stockholm en gång per år för att gå på teater eller på Globen borde slippa att betala, anser Fredrik Malm.

Så här skriver han och Pilsäter i motionen:

"Eftersom allt går via automatisk behandling av uppgifterna borde det kunna införas ett system där faktura inte utfärdas förrän beloppet överstiger 100 kronor.

Samtidigt bör införas en regel som säger att om betalningsskyldighet för trängselskatt på ett kalenderår inte sammantaget uppgår till 100 kronor, förfaller betalningsskyldighet. På det sättet behöver turister och andra besökare som någon enstaka gång på ett år passerar Stockholm inte alls dras in i detta system."