Uppgifter i Haaretz-artikel förnekas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-31

”De talade om det anti-semitiska klimatet generellt sett”

I en intervju i den israeliska tidningen Haaretz säger Italiens utrikesminister Franco Frattini att han vid ett EU-möte senare i veckan kommer att kräva ett fördömande av Aftonbladets omdiskuterade artikel om påstådda organstölder.

Men uppgifterna förnekas nu av italienska UD – och Carl Bildt vägrar att kommentera innehållet i Haaretz-artikeln.

– Han (Franco Frattini) sa att han avser att kräva att det i mötets slututtalande kommer att finnas med en mening som mycket klart och tydligt säger att påståenden som de som gör gällande att israeler stjäl palestiniers organ är hemska, upprörande och skall bedömas som antisemistiska handlingar, säger Adar Primor, reportern på Haaretz som intervjuade Frattini.

Enligt en artikel i den israeliska tidningen Haaretz engelskspråkiga webbupplaga ska Franco Frattini ha sagt att han och Carl Bildt nyligen träffats och kommit överens om att man vid ett möte mellan EU-ländernas utrikesministrar senare i veckan kommer att arbeta tillsammans för driva igenom en resolution som gör det klart att EU under Sveriges ordförandeskap starkt fördömer anti-semitism.

Enligt artikeln skulle Frattini också ha sagt att han avser att kräva att ”mötets slututtalande explicit fördömer artikeln som publicerats i den svenska tabloiden Aftonbladet”.

”Klart anti-semitiska handlingar”

Aftonbladet har talat med journalisten Adar Primor på Haaretz som skrivit artikeln. Han säger nu att Frattini inte krävt att uttalandet explicit skulle rikta sig mot Aftonbladets artikel.

– Han nämnde inte tidningen, säger Primor.

Primor säger att han spelat in intervjun med Franco Frattini och att han har inspelningen hemma.

Aftonbladet har varit i kontakt med det italienska utrikesministeriet. En talesman, som inte vill bli namngiven i Aftonbladets artikel, säger:

– Vi kommer eventuellt att yrka på ett fördömande av anti-semitism, inte av artikeln, men vi måste diskutera det med våra partners.

Boris Vasic vid svenska UD:s presstjänst säger till Aftonbladet:

– De (Frattini och Bildt) ska ha träffats förra veckan, det var en konferens i Rimini – ”Friends of Pakistan” – men just något tal om anti-semitism förekom inte.

Det är du helt säker på?

– Ja.

Bildt vägrar att kommentera

Men talesmannen för italienska UD säger:

– De talade om det anti-semitiska klimatet generellt sett, inte om artikeln.

Carl Bildts pressekreterare Irena Busic säger att hon sett artikeln i Haaretz, men vägrar att kommentera den, och säger att Bildt inte heller vill kommentera uppgifterna.

– Vi kommenterar inte det här över huvud taget, säger Busic.

Varför inte?

– Jag kommenterar inte, det är det enda jag kan säga.

När kan du kommentera det här?

– Jag kan inte lova någonting, jag kan inte kommentera det just nu.

Stämmer det att Carl Bildt och Frattini kommit överens om en resolution om att fördöma...?

– Jag kan inte kommentera.

Kan man få prata med Carl Bildt om det här?

– Nej, det går inte. Han sitter i möten här nu ett tag och han kommenterar inte det här heller.

ANNONS