Kritik mot kass miljö

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-30

Systembolagets påsar görs i farlig fabrik

Här i skräckfabriken i Värmland tillverkas Systembolagets plastpåsar.

De anställda jobbar under ständig risk att skadas svårt.

En hemlig film avslöjar arbetsmiljöskandalen, skriver Dagens Arbete.

De lila och turkosa kassarna är välkända och ser harmlösa ut. Men fabriksarbetarna som tillverkar Systembolagets plastpåsar i värmländska Gördsbyn lever farligt, enligt Dagens Arbete.

För några år sedan klämde två fabriksarbetare händer och fingrar i en maskin som saknade skydd. Efter olyckorna dömdes chefen för Deje Bruk, Leif Andersson, för arbetsmiljöbrott.

”Fick inte stänga av”

Med hjälp av dold kamera har Dagens Arbete avslöjat att maskinerna fortfarande körs utan skydd – trots domen.

– Vi fick inte stänga av maskinerna för underhåll. För det tog timmar att starta upp dem igen, säger Torbjörn Vendelbo Jensen till tidningen.

Han fick tummen söndertrasad i en tryckpress på fabriken.

Enligt Arbetsmiljöverkets expert Hans Karlsson visar filmen att klämrisken för de anställda är stor.

– Jag skulle lägga ett omedelbart förbud på tryckverken om jag gjorde en inspektion. Särskilt om arbetsgivaren är dömd för liknande brott tidigare, säger han.

De farliga maskinerna är inte allt. Tidigare anställda har vittnat om att fabriken saknar uppvärmning och att de varit tvungna att sanda inne i fabriken när golvet frusit.

Systembolaget har fått se filmerna.

– Vi har varit på stället. Då hade vi inga anmärkningar. Men vi kommer att följa upp det här och se till att de följer lagar och regler. Vi kommer inte att acceptera något annat, säger Lennart Agén, informationschef på Systembolaget till Aftonbladet.

”Skyddet är bra nu”

Leif Andersson på Deje Bruk förnekar alla anklagelser, som också går ut på att estniska arbetare jobbar för låga löner uppemot 15 timmar om dagen i Gördsbyn.

– Vendelbo Jensen gjorde en sak som han inte var kvalificerad för i ett rum där han inte skulle vara. Han krossade ingen tumme. Den syddes med två stygn, det var ett litet sår. Men det stämmer att skyddet inte var tillräckligt bra.

Leif Andersson menar att skyddet numera är tillräckligt. Han uppger också att Industrifackets skyddsombud gör återkommande besök och har gett godkänt till förhållandena på fabriken.

– De anställda esterna har samma timlöner som svenskarna och de jobbar inte 15 timmar om dagen, säger Andersson till Aftonbladet.