Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

JUST NU: 15-åringen inför rätta

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-27

David Nannini Nilsson rapporterar direkt

YSTAD. Ett stort pressuppbåd hade samlats i Ystads tingsrätt inför mordrättegången.

Den åtalade 15-åringens syster, bror och mor fanns på plats. 15-åringen själv satt bredvid sin advokat och en kvinnlig fängelsepräst när rättegången inleddes.

– N.N. (pojken) förnekar, sa hans advokat Jörgen Malmunger.

Den 15-årige pojken står åtalad för att ha skjutit sin 19-åriga syster i huvudet två gånger med ett 22-kalibrigt jaktgevär. Mordet ska ha skett på familjens gård i Vollsjö i Skåne under kvällen den 2 augusti eller natten mot den 3 augusti.

Pojken har hela tiden nekat till brott.

Åklagaren inledde rättegången med att lägga fram bevisning för att ingen annan än 15-åringen kan vara skyldig till mordet. Enligt Åsbäck är det bara pojken, mamman och styvpappan som befunnit sig på gården under tiden för brottet – och gärningsmannen måste alltså vara en av dem.

Gömde ansiktet i händerna

Bengt Åsbäck visade bilder från familjens gård och platsen där 19-åringens kropp hittades. Kvinnans anhöriga och den åtalade pojken gömde sina ansikten i händerna och grät, medan åklagaren berättade om hur 15-åringen säger att han hittade kroppen.

Åsbäck gick också igenom rättsläkarens utlåtande.

– Ett förmodat gärningsförlopp är att hon överraskats och överfallits bakifrån, säger Åsbäck.

"Berättelsen går icke alls ihop"

Enligt åklagaren visar fingeravtryck som hittats på en kartong under vilken kroppen låg, att 15-åringens berättelse är osann.

– Hans berättelse går icke alls ihop med de avtryck som tekniker funnit på lådan, säger Åsbäck.

Åklagaren menar att de blodiga tygföremål som hittats pekar mot 15-åringen som gärningsman. Bengt Åsbäck berättar också vad som hände i samband med att familjens gård spärrats av. På kvällen kommer 15-åringen gående mot de utposterade vakterna och säger enligt en av dem:

– Jag har hittat örngott som luktar människoblod.

Men det bylte med blodiga sängkläder som låg utanför en av byggnaderna, hade tidigare under dagen redan transporterats bort av polisens tekniker – och fanns alltså inte kvar när 15-åringen säger att han gjort fyndet.

– Det är mycket förbryllande, säger Åsbäck.

"Orimligt att modern legat bakom"

Åklagaren avslutade med att förekomma den 15-årige pojkens advokats eventuella hypoteser om en annan gärningsman.

– Är det rimligt att (mamman) eller (styvpappan) skulle medverka till att gömma (19-åringen) på den egna fastigheten? säger Åsbäck.

– Är det rimligt att de skulle torka blod med (pojkens) kläder och låta dem ligga kvar? Om (pojken) används för att städa upp, är det rimligt att man lämnar en sån uppgift till en pojke som har grav ADHD?

Kammaråklagare Bengt Åsbäck avslutar sin framställning:

– Vad skulle det finnas för motiv för en förälder att kallblodigt bakifrån skjuta ihjäl sitt eget barn.

Advokaten till hård attack mot polisen

Pojkens advokat Jörgen Malmunger inleder med en hård attack mot utredningen.

Han menar att polisen struntat i att kolla många spår. Bland annat har man inte kunnat visa vem som lämnat vissa fingeravtryck på en kartong som låg vid den döda kroppen. Ett hårstrå som hittats på kroppen har heller inte undersökts.

– Jag tycker det är oerhört allvarligt att man inte dna-bestämt det, säger Malmunger.

Advokat fortsätter sin utläggning:

– Hela den här utredningen fick en fullständigt felaktig inriktning på ett mycket, mycket tidigt stadium.

Hörde inte skotten

Under den tid som den 19-åriga kvinnan tros ha skjutits till döds fanns hennes mamma i en annan byggnad på gården – men hörde inte skotten. Under eftermiddagen kommer rätten att åka ut till familjens gård för att genomföra ett skjutprov, som ska visa att det är möjligt att skjuta med det aktuella geväret utan att någon hör smällen.

Rätten tar lunchpaus. Förhandlingarna återupptas klockan 15.15 med syn på brottsplatsen.

ANNONS