Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

De skapade en skön oas av radhustäppan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-01

När barnen började bli stora satte Bo och Elisabeth Skandevall i gång att förvandla sin radhustomt till en drömträdgård.

Med lite fantasi och trädgårdsfilosofi kan man göra mycket av en alldeles platt, rektangulär och högst vanlig villaträdgård.

Möt paret som fyllde sin lilla trädgård med dofter.

Den här trädgårdens historia liknar många andra trädgårdars. Som ung familj med små barn, flyttade Bo och Elisabeth Skandevall in i sitt nybyggda kedjehus, i ett kvarter där många andra barnfamiljer gjorde precis likadant.

De där första hektiska barnåren fixade de bara det mest grundläggande. Det fick bli en stor gräsmatta för bollspel och häck för att rama in trädgården.

–?Det första Bo byggde var en stor sandlåda och så monterade vi upp en gungställning. Pynt och blommor var det inte tal om och häckarna skulle vara enkla att sköta och helst skulle de inte behöva klippas alls.

Skuggträd och susträd

Det löstes med Bos filosofi runt ordet trädgård:

–?Det hörs ju på namnet, att det är en gård med träd. Så vi ville få in olika typer av träd. Här skulle finnas skuggträd, klätterträd, susträd och hängmatteträd. Och så skulle det gärna finnas många olika arter också.

Inte helt lätt att åstadkomma när man bara har dryga 750 kvadratmeter att förfoga över.

Men ett par kastanjer kom snabbt i jorden längst ner i trädgården, en rönn på framsidan och i stället för vanlig häck utmed tomtgränsen planterade man blandade friväxande buskar och träd.

Snart trettio år senare har träden växt sig stora och ståtliga. De bildar en grön och lummig ram runt den inre trädgården.

–?Kastanjen bildar ett fantastiskt tak som ger härlig skugga och lönnen susar vackrast av dem alla, tipsar Elisabeth.

När barnen börjat bli stora och färdiga att lämna boet, fick de själva allt mer tid att ägna sig åt sin trädgård och sina grönsaker. Men den verkliga inspirationen infann sig efter en kurs om ”himmelska och jordiska trädgårdar” med Katarina Dunér som kursledare.

–?Jag kom hem och var helt uppfylld med allt jag lärt mig om trädgårdsrummets tak, väggar, golv och de olika element som skulle finnas i en trädgård – vatten, luft, sten och eld. Nu skulle jag fylla min trädgård med upplevelser!

Grävjobb

Spaden i marken!

Elisabeth började med att gräva bort hela gräsmattan på husets framsida.

–?Där var vi ändå aldrig. Man satt ju inte gärna på den där lilla gräsplätten och solade sig till allmän beskådan. Dessutom är det ju framsidan vi ser mest av. Där passerar vi in och ut ur huset flera gånger varje dag och det är vår utsikt från köksbordet – och allt vi hade haft att titta på var en rönn och en gräsmatta. Ynkligt!

Hon sparade en liten rundel av gräsmattan för att skapa en uteplats inramad av häckväxter och blomrabatter, men resten förvandlades till en enda stor blomsterrabatt. Goda vänner skakade på huvudet och spådde ogräsrensning till förtvivlan.

–?Inte då! Jag sätter blommorna tätt och försöker fylla varje ledigt utrymme. Är man lite duktig med ogräshackan på våren, så sköter sig det mesta själv resten av sommaren.

Gräsmattan för bollspelande barn har också fått stryka på foten. En stor cirkelrund rabatt mitt på gräsmattan mjukar upp konturerna av den rektangulära ytan. Och med blomsterrabatter i alla fyra hörn har gräsmattan näst intill reducerats till en grön cirkel runt den runda rabatten.

Torpardrömmar

När Elisabeth suckade längtansfullt om ett eget sommartorp uppfylldes snart hennes längtan. Bo byggde helt enkelt ett minitorp direkt mot den befintliga garageväggen.

–?Det är inte stort, men det är ju i gengäld lättstädat! Här sitter vi ofta och myser, från vår till sen höst. Det är riktig torpkänsla med vitmålade väggar och spröjsade fönster.

Som sagt, liten trädgård med stort innehåll – här har man till och med sommartorpet inom promenadavstånd.

Text: Anna Örnberg

Foto: Tommy Durath

Följ ämnen i artikeln