Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Delar miljonvinsten med arbetskamraterna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-30

”Det har varit en del meningsskiljaktigheter”.

Lördagen den 31 januari blir Margareta Jonsson från Bagarmossen minst 1,2 miljoner rikare. Vinsten delar hon med fyra arbetskamrater.

– Kul att det händer någon gång i livet!

Dagfinn Genberg och Margareta Jonsson delar vinsten med två kollegor.

Varje lördag spelar kollegorna på isbrytaren Frej på hästar. De har de gjort i cirka fem år. För ett par månader sedan sprang inte hästarna riktigt deras väg och de bestämde sig för att köpa Trisslotter för den lilla vinst de fått. Just denna lördag var det bara fyra personer med i spelet. Margareta Jonsson, 62, upptäckte något på den Trisslott hon skrapade.

– Jag sa at jag nog hade fått tre ”klöver”. Jag fattade väl egentligen ingenting. De andra sa åt mig att jag skulle sluta larva mig, berättar hon och skrattar.

En av kollegorna, Dagfinn Genberg, tog över och kontaktade Svenska Spel.

– Det var många på båten som grämde sig lite över att de inte var med just denna gång, säger Margareta Jonsson. Men alla är glada för vår skull.

Visste inte vem som skulle skrapa i tv

Delad glädje desto större glädje, men de fyra kollegorna har haft sina duster om vem som egentligen skulle ställa sig i tv.

– Från början var det jag. Sedan var det Dagfinn. Jag hade hunnit slappna av när det hux-flux blev jag igen. Eftersom det var jag som skrapade vinstlotten tycker alla att det är bäst att jag även skrapar i tv. Men alla följer med till tv-studion.

Har ni någon taktik?

– Det har varit till och från med det och en del meningsskiljaktigheter. En plan var att ta lott nummer fyra, eftersom vi är fyra stycken. Men nu vet jag inte utan vi får se vad det blir. Hur det än går får vi ju en slant varje månad.

Kollegorna är garanterade en vinst på minst 10 000 i månaden i tio år. Vill det sig riktigt väl kan de glädjas åt fantastiska 50 000 i månaden i 25 år.

Vad har du för planer för din andel?

– Jag är halvtidspensionär så det vore fint att kunna dryga ut pensionen. Jag har även ett landställe på Yxland i Roslagen. Vi har just fått nytt kök och nu håller vi på att bygga ut altanen. Kanske blir det ett nytt badrum också. Sedan har jag även sex barnbarn som säkert hör av sig om vinsten blir stor, säger hon och skrattar.

Två av de andra vinnarna går i pension i mars, så de kan unna sig lite extra guldkant på pensionärstillvaron.

20 år till havs

I snart 20 år har Margareta Jonsson jobbat på sjön.

– Barnen blev vuxna och jag kände att jag ville prova på något nytt.

Nu jobbar hon som messman på isbrytaren Frej.

– Jag sköter om gubbarna och ordnar till exempel med sallad, dukar och städar. Jag är som en mamma för ett stort roligt gäng, skrattar Margareta Jonsson,

För fyra år sedan flyttade fyra isbrytare upp från Stockholm till hamnen i Luleå.

– Vi håller rent i Bottenviken. De sista åren har det dock varit ganska dåligt med is.

Hur de än går på lördag kommer de fyra arbetskamraterna få en upplevelse de sent kommer att glömma.

– Det är roligt att det händer någon gång i livet!