Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Kampen mot talibanerna har misslyckats

Aldrig ha så många civila dödats - Västvärldens miljarder har inte räckt

15 år av kamp mot talibanerna har misslyckats totalt.

Aldrig har så många civila dödats som de två senaste åren.

Dagens attack visar att talibanerna är fullt kapabla att slå till mot den väststödda afghanska regeringens hjärta.

Historieskrivningen som USA och Nato-ledningen försöker sälja in är att västvärldens insatser i Afghanistan varit en stor framgång. Framförallt att träningen av den afghanska armén och polisen varit så framgångsrik att de nu kan ta över försvaret av landet. Något de tvingas till eftersom omvärlden nästan helt dragit tillbaka sina trupper. USA har bara kvar drygt 10 000 soldater som normalt finns på sina förläggningar.

En mer sanningsenlig bild är att säkerhetsläget i Afghanistan är det sämsta sedan USA störtade talibanregeringen hösten 2001.

Numera rör sig många utländska diplomater och andra västerlänningar i Kabul främst med små, lågflygande helikoptrar för att undvika självmordsbombare.

Förra årets dödades 11 000 civila i inbördeskriget. En ökning med fyra procent sedan 2014 som var det tidigare rekordåret.

Regimens hjärta

Av dagens attentat att döma ser 2016 inte ut att bli bättre.

Värst av allt så lyckades talibanerna slå till mitt i centrala Kabul, bara någon kilometer från presidentpalatset. Man lyckades dessutom slå till mot den demokratiska valda regeringens hjärta. Målet för attacken var den afghanska livvaktsstyrka som ger ministrar och andra höjdare skydd.

Det är som om IS skulle lyckas slå till mot Secret Service i Washington DC.

Talibanerna lyckades inte bara skicka en självmordsbombare ända fram till grinden. Terrordådet följdes upp med en tre timmar lång eldstrid där talibanska soldater stred mot afghanska säkerhetsstyrkor.

Att en sådan samordnad attack kan utföras mitt i huvudstaden är ett extremt dåligt betyg till regimens säkerhetsarbete. De var dessutom förvarnade. För en vecka sedan meddelade talibanerna att man drog igång sin våroffensiv och skulle slå till med storskaliga attacker.

Attacken är också ett uselt betyg till USA och Nato som plöjt ner mångmiljardbelopp på att träna och utrusta den afghanska armén och polisen.

Livrädda för konkurrens

Talibanerna har lyckats slå till mot Kabul tidigare men det var länge sedan vi såg en så här dödlig attack riktad direkt mot regimen.

Till den ska läggas talibanernas framgångar ute i landet. Deras gerillakrigare rycker fram i såväl södra, östra som norra Afghanistan. Även om kontrollen över territorium ständigt skiftar så har talibanerna inte kontrollerat så här stora områden sedan de störtades 2001.

Offensiven sker i ett läge när talibanerna dessutom utkämpar ett internt krig mot terrorgruppen Islamiska staten  som försöker etablera sig i landet. Mestadels utnyttjar IS missnöjda och sidsteppade talibanska befälhavare som svurit IS trohet.

Fristad

Man kan tycka att talibanerna som gav al-Qaida en fristad under sina år vid makten (1996-2001) istället borde samarbeta med IS för att störta den väststödde presidenten Ashraf Ghani. Men talibanerna verkar livrädda för konkurrens från rivaliserande jihadister med en internationell snarare än nationell agenda.

Något omvärlden ska vara tacksamma för. Den afghanska regeringen är splittrad mellan Ghani och hans utmanare i presidentvalet 2014, Abdullah Abdullah. De två bråkar om det mesta.

Något som ökar risken för att talibanerna ska kunna slå sig tillbaka till makten.

Tyvärr tecknar sig en mycket mörk bild av Afghanistans framtid trots ett och ett halvt decennium av massiv utländsk hjälp.

Följ ämnen i artikeln