Världsomtalad ekonom besöker S i Almedalen

Publicerad 2014-05-13

Thomas Piketty presenterar sin bok ”Capital in the twenty-first century” vid det ekonomisk-­politiska institutet i USA:s huvudstad Washington DC.

Han är en av världens mest omtalade ekonomer just nu.

Under årets politikervecka besöker fransmannen Thomas Piketty Socialdemokraternas ekonomiska seminarium.

– Hans arbete ligger helt rätt i tiden och i den svenska debatten, säger ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson (S).

Fransmannen Thomas Piketty är just nu omtalad världen över för sin dataspäckade bok "Kapitalet i 21:a århundradet". Hans grundläggande tes är att klyftan mellan fattiga och rika i världen växer och att detta är vad vår ekonomi bygger på och att den ekonomiska eliten drar ifrån mer och mer, precis som i början på 1900-talet.

Boken har hyllats bland annat i svenska vänsterkretsar och Aftonbladet kan nu avslöja att Thomas Piketty har tackat ja för att medverka på Socialdemokraternas ekonomiska seminarium den 1 juli under politikerveckan i Almedalen.

Hyllas av Magdalena Andersson

Det glädjer partiets finansministerkandidat Magdalena Andersson. Hon lyfter fram att det är bra att de ökade inkomstklyftorna diskuteras allt mer.

– Jag tycker det är väldigt intressant att mer och mer av den nationalekonomiska forskningen intresserar sig för det som är den socialdemokratiska grundläggande idén, att tillväxt och rättvisa inte är varandras motsatser utan att de tvärtom hänger ihop, säger hon.

Hon hyllar Piketty, bland annat för hans fantastiska sätt att samla in data.

– Hans bok är ett väldigt gediget arbete. Det arbetet hamnar helt rätt i tiden, det här är en av de mest brännande frågorna i den politiska debatten just nu.

"Utmärkt att ha med"

Magdalena Andersson menar också att den världskände gästen passar perfekt in i den svenska valrörelsen.

– Frågan är ju om vi ska fortsätta på den vägen som den borgerliga regeringen för oss där ökade klyftor är den drivkraft som de menar skapar fler jobb. Eller vill man välja vår väg, ett samhälle där man investerar i skola, utbildning och jobb så att alla får chans att växa. Där kommer valet stå. Då är naturligtvis Piketty en utmärkt person att ha med sig för att lyfta upp de här frågorna.

Den 30 juni, dagen före S-evenemanget, deltar Thomas Piketty i ett seminarium hos LO.

Följ ämnen i artikeln