Hon rakar av sig håret – för miljöns skull

Uppdaterad 2013-10-20 | Publicerad 2013-10-19

Folkpartisten Ingrid Gustafsson, 26, har tagit nästa steg i sin kamp för miljön.

Hon rakade av sig håret – för vattendragens skull.

– Jag kommer aldrig mer att använda, hårmousse, hårsprej eller hårvax, säger hon.

Ingrid Gustafsson beskriver rakningen som en politisk kampanj. Bakgrunden är den alarmerande situationen för miljön i och runt Sverige.

– Jag kände att jag vill bidra på mitt sätt för att vända den här skutan, säger Ingrid Gustafsson till Aftonbladet.

I ett pressmeddelande skriver hon att "det finns ett behov av radikala åtgärder för miljön" och att hon är en av "få folkpartister som vågar lyfta miljön på den politiska agendan."

Hoppas på förbättring

Förutom att skapa debatt hoppas hon att det avrakade håret ska leda till en faktisk förbättring av miljön i hennes närområde - genom att minska mängden kemiska hårprodukter hon använder och antalet plastförpackningar hon slänger.

– Våra reningsverk är fantastiska men en del ämnen kommer fortfarande ut i våra vattendrag. I och med det här utsätter jag inte miljön för de här ämnena längre när jag duschar. Dessutom kommer jag aldrig mer att använda hårmousse, hårsprej eller hårvax, säger hon.

– Jag spar på miljön, min kropp som inte behöver så mycket uttorkande schampoo, och jag sparar pengar.

Väcker uppståndelse

Ingrid Gustafsson berättar att hennes kampanj har väckt uppståndelse bland vänner och bekanta - men också på sociala medier.

– Jag vill inte säga att någon annan måste raka av håret men vill någon göra det är jag den först att stödja det, säger hon.

Ingrid Gustafsson har tidigare varit engagerad i Centerpartiet men sedan några år tillbaka har hon hittat hem i Folkpartiet, berättar hon.

Till hösten hoppas Ingrid Gustafsson på både en plats i landstinget i Östergötland och kommunfullmäktige i Linköping. Fram till dess fortsätter hon arbetet som förbundsordförande för Gröna liberaler i Östergötland.

– Vår miljöpolitik är väldigt slagkraftig och gör skillnad. Det är inte bara en massa vackra ord, säger hon.

ANNONS