Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Hägglunds kritik mot Olofssons KU-vägran

Publicerad 2014-03-28

GÖTEBORG. Den förra centerledaren Maud Olofsson har fått hård kritik för att hon vägrar komma till Konstitutionsutskottet för att svara på frågor om Nuon-affären.

Nu sällar sig hennes tidigare regeringskollega Göran Hägglund (KD) till kritikerna.

– Jag tycker att man bör respektera den kallelse man får från KU, säger han.

Statliga Vattenfalls köp av det holländska el- och naturgasföretaget Nuon 2009 för 97 miljarder kronor visade sig i efterhand vara en katastrofaffär. Det har tidigare framkommit att dåvarande näringsministern Maud Olofsson (C) hade varnats för affären, men att hennes departement ändå valde att godkänna den.

I efterhand har flera statsråd efter anmälningar kallats till riksdagens Konstitutionsutskott för att reda ut vad som egentligen hände. Förra året meddelade finansmarknadsminister Peter Norman (M) att statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och hans inre kabinett inte var informerade.

Har fått hård kritik

Men Olofsson har via ett brev meddelat att hon inte tänker svara på KU:s frågor. Hon skriver "att då detta tilldrog sig för ca fem år sedan så känns det svårt för mig att komma till KU och svara på alla frågor”.

Olofsson, som tidigare även var vice statsminister, har fått hård kritik för sitt agerande, även fast det inte är obligatoriskt att infinna sig när KU kallar.

”Jag hade gått dit”

Även socialminister Göran Hägglund (KD) sällar sig till kritikerna.

– Hade jag varit i Maud Olofssons kläder så hade jag gått dit för att svara på frågor om det som hände under min tid när jag satt i regeringen. Jag tycker det är viktigt att KU genomför sin granskning och får fram precis vad som har hänt, säger han.

Viktigt att respektera kallelse

Hägglund hänvisar för egen del till Peter Normans historia, som innebär att inte heller han var informerad om köpet.

– Peter Norman har för regeringens del redovisat vad som har varit och ett par av regeringens ledamöter kommer att komma till KU för att besvara de frågor som KU har anledning att ställa, säger han.

Han menar att det är viktigt att respektera den kallelse man får av KU. Men Hägglund är osäker på om han tycker att det vore bättre att kallelsen var obligatoriskt.

– Det är en sak jag inte haft anledning att överväga. Men jag antar att riksdagen den gången man skapade reglerna gjorde ett övervägande kring det här och jag är inte tillräckligt insatt för att veta varför man landade i det man gjorde. Men när jag kallats har jag gått dit.