Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Tre scenarier för budgetkrisen

Lycklig upplösning:

Publicerad 2013-10-14

Republikaner och demokrater tar sitt förnuft till fånga och enas om en ny budget och om att höja skuldtaket.

För att undvika att republikanerna ska förödmjukas totalt går demokraterna med på att göra vissa nedskärningar i budgeten som på sikt ska minska den amerikanska statsskulden.

Krisen är löst för längre tid. Åtminstone över mellanårsvalet till kongressen i november 2014. Båda sidor får en chans att slicka såren.

Världen kan andas ut. Börserna tar ett glädjeskutt och den ekonomiska återhämtningen i världen tar ny fart.

Problemet skjuts upp:

Ställda inför usla opinionssiffror inser republikanerna att de måste kasta in handduken. De går med på att godkänna en budget och höja skuldtaket. Men bara för 6-8 veckor framåt.

Under den tiden ska man förhandla fram en mer permanent lösning. Det sätter press på demokraterna att gå med på nedskärningar i statsbudgeten. Medan demokraterna kommer att kräva skattehöjningar för att kompensera för detta.

Om förhandlingarna misslyckas så står världen snart och blickar ner i avgrunden igen. Under tiden blir det varken några större glädjeskutt på börsen eller jätteras. Men tillväxten påverkas ändå negativt av osäkerheten. Arbetslösheten stiger något. Framförallt i USA.

Det går åt helvete:

Republikaner och demokrater fortsätter sitt "chicken race" men ingen viker sig. Demokraterna trygga i förvissningen att det blir republikanerna som får skulden. Republikanerna förblindade av sin ideologiska syn att statsskulden måste ner och statens roll i samhället minskas.

Krisen slår nu inte bara mot USA utan mot hela världen. Panik utbryter på världens börser och kurserna rasar. Världen över förlorar människor sina pensionspengar och sparande i aktiefonder.

USA:s låneräntor stiger vilket kan få effekt på räntor i övriga världen. Den ekonomiska tillväxten bromsar in i både USA, Europa, Asien och Sydamerika. Arbetslösheten stiger. Konsumenterna vågar inte handla. Världen kastas tillbaka in i den recession många länder precis kommit ur.