Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Miljarder ska ge tusentals nya lägenheter

Publicerad 2014-05-01

Stefan Löfven hälsades upp på scenen som den som ska svetsa ihop Sverige igen.

I talet i Stockholm lovade han satsningar på tusentals nya lägenheter – både hyresrätter och bostadsrätter.

– Vänner, det är dags att börja bygga Sverige – bokstavligen. För jobben, för tillväxten och för alla ungas rätt att börja sina vuxna liv.

Runt 5 000 personer tågade genom centrala Stockholm. I tåget fanns allehanda plakat utöver den gemensamma parollen "Ingen ung utan jobb".

På Norra Bantorget, väntade ännu några tusen personer. Där höll Stefan Löfven sitt för dagen andra tal, efter att han börjat dagen i Sundbyberg. Upp på scenen hälsades han som "den som ska svetsa ihop Sverige igen", med referenser till det yrke han hade innan den fackliga och senare politiska karriären.

Inramningen på torget hade moderniserats jämfört med tidigare år. Den som stod illa till kunde följa det hela på en jättelik storbildsskärm och Löfven själv stod och talade på en "catwalk" inne i publikhavet.

Tusentals lägenheter

Stefan Löfven lovade i sitt tal en satsning på nya bostäder. Socialdemokraterna vill avsätta tre miljarder till den statliga bolånebanken SBAB för att stimulera nybyggandet. Det skulle enligt partiet ge 4000-5000 nya lägenheter varje år.

– Bostadsbristen bekämpar jobb, utbildningsmjligheter och framtidstro. Därför måste vi bekämpa bostadsbristen, säger Löfven.

Med extrapengarna ska bolaget kunna låna ut på längre sikt och också själva aktivt söka upp aktörer.

Pengarna till SBAB ska tas från överskott i andra statliga bolag.

Skogspengar kan finansiera

Ett av de företag som kan få lämna över sitt överskott till SBAB om Socialdemokraterna kommer till makten är Sveaskog. Där är förre statsministern Göran Persson (S) ordförande. Han har tidigare engagerat sig för ökat bobyggande i bland annat Nybyggarkommissionen.

Stefan Löfven menar att det inte handlar om en subvention av byggandet. Inte heller att SBAB ska uppmanas låna ut till projekt som annars bedöms för riskabla.

– Nej, men till projekt som förmodlingen inte skulle bli av. I dag är det för kort planeringshorisont när du har lånevillkor som sträcker sig bara några år bort i tiden, dessutom blir räntan för hög med de avkastningskrav som affärsbankerna har. SBAB ska inte ha samma avkastningskrav, säger Löfven.

– Men jag vill betona att det inte handlar om någon subvention. SBAB ska självklart också ge avkastning men behöver inte ha lika höga avkastningskrav som privata banker. Man ska dessutom kunna låna ut på längre sikt.

Ungdomsfråga

Att det ska satsas på ökat bostadsbyggande om Socialdemokraterna kommer till makten glädjer ungdomsförbundet SSU.

SSU har lobbat hårt i frågan det senaste halvåret och tillsatte enbopolitisk expertgrupp som lämnade en rad förslag i början av året.

– Vi har drivit frågan hårt de senaste månaderna. Vi är därför glada att Socialdemokraterna nu tagit till sig våra förslag och presenterar en bred bostadssatsning, säger Gabriel Wikström, ordförande.

Enligt Stefan Löfven är frågan om fler bostäder viktig framförallt för de unga.

– Det här är jätteviktigt för unga. De måste få börja sina vuxna liv och flytta hemifrån. Bo kvar hemma tills man är i 30-årsåldern är inte kul. Det här är en frihetsfråga, säger han.

Löfven betonar också att fler bostäder är en förutsättning för att människor ska kunna ta de jobb som erbjuds, till exempel i stora städer som Stockholm.

"Ren populism"

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) sågar Stefan Löfvens förslag för fler bostäder.

– Det är ren och skär populism och jag är väldigt förvånad. Jag hade väntat mig något annat, säger han.

Peter Norman påpekar att SBAB redan fått sänkta avkastningskrav och att det här förslaget skulle "slå sönder en prismekanism".

– Vi har sett i land efter land att statliga subventioner ger ohanterliga processer som leder till outhyrda bostäder och prisfall på bostäder, säger han.

Eldade på för valseger

Stefan Löfven talade i övrigt också om jobben, jämställdheten, den globala ekonomins utmaningar och vikten av ett kunskapslyft. Men S-ledaren tog också avstånd från rasism och fascism och uppmanade Europa att öka pressen på Ryssland om Ukraina.

Men i talet uppmanade han också åhörarna att jobba stenhårt framåt för en S-valseger i valen till EU-parlamentet och riksdagen.

– Det är vi tillsammans som kommer att knacka varje dörr, tala med varje människa, få människor till vallokalerna i maj och september. Det är vi som kommer kunna säga: Vi var med. Vi valde solidariteten framför skattesänkningarna.