Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Sofia, 73, får inte fira jul hos dottern

Publicerad 2011-12-23

Sjukhusets regler: ingen permission över 24 timmar

Kathrine vill ta hem sin mamma Sofia över jul - men sjukhusets regler sätter stopp.

Sofia Hedblom, 73, är färdigbehandlad medicinskt, men behöver dygnet runt-hjälp

Hennes dotter vill ta hem henne två nätter över jul.

Men det går inte – enligt sjukhusets regler räknas alla som varit på permission mer än 24 timmar som utskrivna.

– Idiotiskt, säger dottern Kathrine Hedblom, 41.

Sofia Hedblom, 73, ligger efter en stroke på en rehabavdelning på Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby norr om Stockholm.

Vill fira med familjen

Hennes dotter Kathrine Hedblom, 41, som bor i Märsta, vill ta hem henne två nätter för att familjen ska kunna fira jul tillsammans, från julafton till annandagen.

Enligt sjukhuset är Sofia färdigbehandlad medicinskt.

– Vi har tillsammans med kommunen och vården kommit fram till att det bästa för mamma är att hon får komma till ett korttidsboende ett tag, säger Kathrine Hedblom.

Eftersom kommunen ännu inte lyckats ordna plats på boende, är det kommunen som står för kostnaden på sjukhuset.

Permission högst ett dygn

Men kommunen har en regel som säger att man endast får 24 timmars permission från sjukhuset.

– Klarar man mer än ett dygns permission, anses man lika gärna kunna klara sig hemma, med hemtjänst, enligt överläkaren på avdelningen.

– Men hemtjänsten är inte där dygnet runt så som jag och min son kommer vara nu under julen, säger Kathrine Hedblom.

Överläkaren föreslog enligt Kathrine en lösning: att Sofia kan åka tillbaka en sväng under julhelgen och skrivas in kort för att sedan gå på permission återigen. Allt för att regeln med 24 timmar ska bli uppfylld.

”Sönderhackad jul och onödiga skattemedel”

– Det innebär att vårt julhelg skulle bli sänderhackad, dessutom sjuktransport och resurser och massa skattepengar i onödan, säger Kathrine Hedblom och fortsätter:

– Vi kommer inte finna oss i den här idiotiska regeln. Vi kommer låta mamma vara hemma två dygn under julen. Eftersom avdelningen då inte tar emot henne efter så lång tid som 48 timmar, måste vi ta henne till Karolinska sjukhuset i stället. Det betyder ambulanstransport dit. Det kommer kosta en massa onödiga skattepengar, plus att vårdplatsen där är mycket dyrare för kommunen än om hon skulle ligga kvar på avdelningen på Löwenströmska.

Ingen kan svara

Rolf Jönsson, verksamhetschef för geriatriken vid Löwenströmska avdelningen:

– Jag diskuterar inte enskilda patientärenden med en reporter. Vilka regler som gäller för inskrivning anser jag att du ska ta kontakt med beställaren, Stockholms läns landsting, om, säger han till Aftonbladet.

Stockholms läns landsting hänvisar till Stockholms hälso- och sjukvårdsförvaltning, som i sin tur skickar frågan vidare till kommunen – vars informationsansvariga inte går att nås.

– Det är julledigt och halvdag i dag, så vi har inte personal på plats just nu, hälsar växeltelefonisten vid Upplands-Väsby kommun.