Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

”Hans äldsta hustru förrådde honom”

Uppdaterad 2012-05-12 | Publicerad 2012-05-11

Pakistansk säkerhetsexpert gör egen utredning kring terrorledarens död

Bin Ladin förrådes av sin äldsta hustru på uppdrag konkurrerande ledare inom al-Qadia.

Det hävdar en pakistansk säkerhetsexpert som gör en egen utredning kring terrorledarens död.

Teorin presenteras i en ny dokumentär av Discovery.

Det dröjde nästan 10 år innan USA lyckades hitta Bin Ladin.

Hans gömställe visade sig vara ett hus utanför Abbottabad, som låg mitt bland sommarvillor och nära en pakistansk militärhögskola. 

Det är ännu en gåta hur Bin Ladin kunde hålla sig dold på en så osannolik och synlig plats, och de pakistanska myndigheternas utredning pågår fortfarande.

Nonsensorder

Men den ansedde pakistanske säkerhetsanalytikern Shaukat Qadir, med ett förflutet inom landets armé, litar inte på den officiella utredningen, och gör en egen i stället. Han har en egen teori om varför Usama Bin Ladin gömdes i huset i Pakistan. Han har kommit fram till att Bin Ladins tid i Tora Bora-grottorna påverkade både hans mentala och fysiska hälsa. Det ska ha fått andra al-Qaida-ledare att tröttna på hans ledarskap.

Ayman al-Zawahiri styrde det dagliga arbetet 2010 och han tvingades lyda Bin Ladins order, vilka ofta var nonsens. Jag har kommit fram till att al-Zawahiri hade tröttnat på det, säger Shaukat Qadir till Discovery.

Huset ett ålderdomshem

De ska därför ha styrt bort Bin Laden från makten. Terrorledaren visste inte om det själv, men huset i Abbottabad sågs av de andra ledarna som ett ”ålderdomshem”, menar Qaudir.

Shaukat Qadir lanserar även en annan teori: Han tror att Bin Ladin förråddes av sin äldsta hustru Khairiah, och att det var det som ledde till att gömstället avslöjades.

– Hon insisterade plötsligt på att återvända till huset i Abbottabad, och hon gjorde det strax innan räden där Bin Ladin sköts, säger Shaukat Qadir.

”En säkerhetsrisk”

Han tror också att hustruns förräderi kom på order från andra ledare inom al-Qaida.

– Jag tror att de såg bin Ladin som en säkerhetsrisk. De beslöt att göra sig av med honom permanent och att det bästa sättet var att tipsa den amerikanska militären var han fanns.