Se hur mycket din chef tjänar

Uppdaterad 2012-03-21 | Publicerad 2012-03-20

De bäst betalda och de sämst betalda

Ny statistik från Ledarna, Sveriges chefsorganisation, visar att genomsnittschefen tjänar 38 000 kronor i månaden.

– Sveriges chefer har inga fantasilöner, säger Annika Elias, ordförande i Ledarna.

Utvecklingen visar att en viss uppjustering sker i lönerna hela tiden. I lönebegreppet ingår fast kontant månadslön, rörliga lönedelar och skattepliktiga förmåner.

– Man kan tro att alla chefer tjänar en halv miljon i månaden, men så ser inte verkligheten ut. Man måste tänka på att hälften av Sveriges chefer faktiskt tjänar under 38 000 i månaden. Många chefer har sämre löner än vad de kanske borde ha, säger Annika Elias.

"Borde värdera chefer högre"

Enligt rapporten som Ledarna publicerar så påverkas chefslönen inte av antalet anställda i företaget.

– De chefer med lägst lön arbetar inom yrken där man har många anställda. I stället borde man kanske värdera deras chefspositioner högre. Det visar att ledarskap inte är någonting som företagen är beredda att betala för, säger Annika Elias.

De högsta lönerna hamnar hos finansdirektörer med 99 000 kronor i månaden och tekniska direktörer med 95 000 kronor i månaden. De lägsta chefslönerna på 23 500 kronor i månaden finns inom restaurangbranschen.

Naturlig spridning

– Vi menar inte att alla chefslöner ska höjas, men gör man gör ett bra jobb som chef så borde man i vissa fall få högre lön, säger Annika Elias.

Cheferna i Stockholms län tjänar i snitt 42 800 kronor i månaden, medan cheferna i Gotlands län tjänar 34 900 kronor.

– Spridningen i landet är ganska naturligt. I Stockholm är det till exempel lättare att byta jobb, vilket kan leda till att man får en högre lön.

ANNONS